Solutii ecologice pentru instalatiile frigorifice in contextul Directivei F-Gas (P)

Solutii ecologice pentru instalatiile frigorifice in contextul Directivei F-Gas (P)


In ultimii ani se observa din partea multor companii din domeniul productiei si retail o atentie sporita la impactul activitatii pe care o desfasoara asupra mediului inconjurator.

In particular, agentii din instalatiile frigorifice (freonii) au o contributie importanta in aceasta directie si efectul lor a inceput sa fie analizat si combatut incepand cu Protocolul de la Montreal (1987 si 2019), continuand cu Protocolul de la Kyoto (1997).

 

Gazele fluorurate cu efect de sera (gazele f) sunt un grup de substante chimice care contin fluor, sunt gaze generate de activitatile umane utilizate in numeroase aplicatii industriale si care contribuie semnificativ la incalzirea globala. Cele mai frecvent utilizate gaze f in Europa sunt HFC-urile, precum R134A, R404A si R410A. Aceste gaze au o serie de aplicatii, cea mai mare fiind ca agent frigorific.

 

Directiva F-GAS- norme de aplicare, reglementari si solutii optime

 

Datoria Uniunii Europene este aceea de a reduce semnificativ emisiile globale cu efect de sera cu 80-95% pana in anul 2050. In present, Uniunea Europeana se situeaza in fruntea zonelor care au aprobat masuri clare de reducere a utilizarii acestor tipuri de freon, astfel ca incepand cu 01.01.2020 a intrat in vigoare Directiva F-Gas.

 

Aceasta directiva prevede interzicerea folosirii acestor tipuri de freon pentru proiecte noi si restrictioneaza service-ul si intretinerea pentru instalatiile frigorifice existente care au o cantitate mai mare de cca. 10 kg de freon.

 

In acest cadru, solutiile moderne de instalatii frigorifice s-au indreptat in principal catre alti 2 agenti frigorifici – CO 2 si R717 (amoniac). Acesti agenti sunt complet naturali si nu vor fi supusi limitarilor de folosire in viitor si nici eventualelor taxe de mediu.

 

Cu ultimele dezvoltari tehnice existente, eficienta energetica, potentialul mare de utilizare a recuperarii energiei, costul de investitie din ce in ce mai redus, au devenit criterii de interes pentru tot mai multi parteneri.

 

Frigotehnica a realizat in 2013 primul proiect CO2 in regim transcritic in Romania, iar de atunci a continuat cu peste 30 astfel de proiecte pentru companiile din retail si mai mult de 5 proiecte pentru firme logistice, companii de productii locale, centre logistice si abatoare.

 

Misiunea Frigotehnica se asociaza cu provocarea. Principala provocare este de a imbunatati calitatea vietii oamenilor si in aceeasi masura de a proteja mediul in care traim.

 

Compania dezvolta concepte solide, produse la standarde de calitate superioara si aduce un plus de beneficii adaptate cerintelor de piata, oferind multiple solutii clientilor sai.

 

Frigotehnica ofera solutii complexe de frig, prin resursele proprii, avand in spate o echipa de specialisti in acest domeniu, consultanta tehnica, proiectare proprie, realizare de proiecte “la cheie”, service cu personal propriu, monitorizare instalatii 24/7/365 si servicii post-garantie.



Poti fi interesat si de