Socul crizei ar putea fi impartit intre producatori, procesatori si retaileri
Marti, 28 Iunie 2016
Marti, 28 Iunie 2016
Ministrii Agriculturii din statele-membre ale Uniunii Europene au discutat despre noi masuri de sprijin pentru domeniile afectate de criza, printre care se numara si sectorul carnii, ca urmare a embargoului rusesc. Discutiile au avut loc in cadrul Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), desfasurat in perioada 27 28 iunie la Luxemburg, la care a participat si Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Astfel, in cadrul intrevederii, Ministrii Agriculturii au convenit ca pierderile nu ar trebui sa fie suportate numai de catre producatori, ci sa fie absorbite si de catre procesatorii si retailerii de pe lantul alimentar. O alta masura discutata si agreata de catre ministrii Agriculturii a fost cresterea valorii ajutorului de minimis de la 15.000 euro cat este acum, la 30.000 euro. Aceste masuri vor gasi rezolvare in luna iulie, cand Comisia Europeana va propune un pachet financiar pentru acestea, pachet menit sa ii ajute in mod real pe producatorii afectati de criza. Propunerea va fi prezentata in Consiliul din 18 iulie a.c. de la Bruxelles.
In cadrul discutiilor, Achim Irimescu a subliniat necesitatea alocarii de noi fonduri din bugetul UE si a solicitat acordarea unei noi scheme de ajutor exceptional pentru acoperirea partiala a pierderilor de venit. Mai mult decat atat, ministrul roman a cerut ca noile masuri sa se adreseze tuturor fermierilor din UE, atat acelora care au realizat supraproductii la nivelul UE (Germania, Franta) si sunt incurajati sa si le diminueze, cat si fermierilor care n-au realizat supraproductii si nu au pus presiune suplimentara pe piata comunitara (cazul Romaniei, Bulgariei etc), dar care au fost afectati de criza, la randul lor, prin preluarea afluxului de produse care n-au putut fi absorbite de pietele externe.
Astfel, ministrul Achim Irimescu a aratat ca acest ajutor este esential pentru producatorii romani din sectorul carnii de porc, cu atat mai mult cu cat o buna parte din aceste ferme au realizat modernizari si extinderi prin PNDR, fiind constranse sa-si respecte angajamentele convenite cu AFIR si cu bancile catre care au de returnat credite.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...