Smithfield renunta la intermediari in aprovizionarea cu cereale
Marti, 03 Ianuarie 2017
Marti, 03 Ianuarie 2017
Grupul american Smithfield Foods, cea mai mare companie de crestere a porcinelor si procesare a carnii de porc din lume, a decis sa cumpere silozuri si sa achizitioneze cereale direct de la fermieri, o miscare care ii va afecta pe traderii de cereale care sufera deja de pe urma preturilor reduse la porumb si soia, transmite Reuters.
In prezent, Smithfield cumpara direct de la fermieri 65% din nutretul necesar pentru hrana animalelor, fata de 10% in 2010. Aceasta strategie de achizitie directa este destinata reducerii costurilor si ar putea oferi un model si pentru alti mari producatori de carne care se bazeaza in continuare pe traderii de cereale.
De asemenea, Smithfield si-a propus sa lucreze direct cu fermierii pentru a influenta managementul fermelor, de la rotatia culturilor si pana la aplicarea de ingrasaminte, in ideea de a creste calitatea cerealelor si astfel a urgenta cresterea in greutate a porcilor. Smithfield ar putea avea astfel un cuvant de spus in semintele alese pentru cultivarea cerealelor care ulterior vor fi utilizate la hrana porcilor crescuti si vanduti de Smithfield.
Grupul Smithfield, achizitionat in 2013 pentru 4,9 miliarde de dolari de firma chineza WH Group, intentioneaza sa continue sa isi reduca dependenta de traderii de cereale, a declarat Robbie Montgomery, director de achizitii de cereale de la Smithfield. Acesta este elementul crucial in strategia noastra, relatia cu fermierul. Nu vrem sa cumparam de la un dealer, ci sa cumparam direct de la fermier, a spus Montgomery.
Intentia Smithfield de a cumpara cereale direct de la fermieri vine intr-un moment in care marii traderi de cereale precum ADM sau Cargill sufera de pe urma scaderii preturilor la porumb si soia boabe ca urmare a recoltelor record din SUA. Traderii, ce fac profit din achizitionarea, stocarea, transportul si vanzarea cerealelor la nivel mondial, pot castiga pana la 20 de centi pe bushel pe o piata cu oferta limitata, dar atunci cand preturile la cereale sunt mici profiturile traderilor se reduc la cativa centi per bushel.
I?n Romania, Smithfield Ferme opereaza 46 de ferme active in judetele Timis si Arad, la care se adauga patru unitati de crestere suine si doua fabrici ultramoderne de nutreturi combinate.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...