Slow Food Buzau a atras 10.000 de turisti in primii doi ani de promovare a producatorilor locali

Slow Food Buzau a atras 10.000 de turisti in primii doi ani de promovare a producatorilor locali


Slow Food Buzau a atras 10.000 de turisti in primii doi ani de promovare a producatorilor localiSlow Food Buzau, doi ani de activitate cu rezultate economice concrete: peste 20 de evenimente organizate, 10.000 de turisti atrasi si zeci de afaceri locale sprijinite prin promovare si vanzari directe. 

Intr-un context economic dificil pentru producatorii artizanali din Romania, proiectul a demonstrat ca initiativele bazate pe gastronomie locala si turism sustenabil pot genera valoare adaugata in mediul rural. Urmatorul eveniment are loc chiar in acest weekend, la Berca, si continua directia de crestere a comunitatii Slow Food Buzau, cu accent pe consolidarea lanturilor scurte si atragerea de noi categorii de public.

 

In doar doi ani de activitate, Slow Food Buzau a organizat peste 20 de evenimente, cel mai mare fiind Piata Artizanilor, atragand un total estimat de peste 10.000 turisti, dintre care o parte semnificativa din afara judetului Buzau. Numarul vizitatorilor a crescut de la an la an.  Totodata, Tinutul Buzaului s-a afirmat ca o destinatie cosmopolita, primind turisti din peste 10 tari europene – de la Spania si Germania pana la Serbia – alaturi de oaspeti din toate regiunile Romaniei si din comunitatile locale.


In 2024, Buzaul a gazduit prima editie a Conferintei Slow Food Romania, un eveniment de referinta pentru miscarea gastronomiei sustenabile din tara. Conferinta a reunit producatori artizanali, fermieri bio, bucatari, bloggeri culinari si experti in turism sustenabil. Tot in 2024, reprezentantii Slow Food Buzau au participat la Terra Madre – cel mai mare targ Slow Food din lume – fiind singurii care au reprezentat Romania cu un stand propriu.


„Ne bucuram ca initiativa noastra este deja recunoscuta ca model de bune practici. Ne dorim ca Buzaul sa devina un pol al gastronomiei artizanale in Romania si Europa de Est, iar comunitatea noastra – un exemplu de dezvoltare sustenabila, prin colaborare si viziune pe termen lung”, a declarat Thorsten Kirschner, co-fondator si manager Comunitatea Slow Food Buzau.


Sprijin real pentru producatorii locali si antreprenoriatul rural

De la lansare si pana in prezent, fiecare editie a Pietei Artizanilor a reunit peste 30 de expozanti, selectionati intr-un sistem rotativ din randul producatorilor artizanali din judetul Buzau si din regiunile invecinate. Multi dintre acestia considera evenimentul din Berca drept unul dintre cele mai reusite din mediul rural. Potrivit declaratiilor lor, vanzarile obtinute aici au depasit adesea nivelul celor realizate la targuri similare organizate in orase mari, precum Bucuresti sau Brasov.


In ciuda situatiei economice dificile pentru micii producatori, participantii se asteapta la extinderea oportunitatilor comerciale, ca urmare a viziunii integrate a membrilor comunitatii. Evenimentele servesc nu doar ca puncte de vanzare, ci si ca platforme de promovare, networking si fidelizare. Mai multi producatori locali au raportat intrarea in lanturi scurte de distributie, colaborari cu restaurante din regiune si chiar comenzi din afara tarii, in urma participarii la evenimentele Slow Food Buzau. In anul 2025, membrii comunitatii vor beneficia de un sprijin mult mai specific, in linie cu conceptul farm to table. Obiectivul este construirea unui lant alimentar scurt, in care producatorii locali din Buzau sa poata furniza ingredientele necesare restaurantelor si hotelurilor din judet.


Ce urmeaza in 2025 pentru comunitatea Slow Food Buzau?

In 2025, Slow Food Buzau va marca relansarea www.travelbuzau.com, sub egida Slow Food Community Buzau – cel mai cuprinzator ghid despre judetul Buzau, disponibil in viitor in 4 limbi: romana, engleza, germana si franceza.
Toamna Culinara Buzau (1 septembrie – 31 noiembrie 2025) – unul dintre cele mai mari evenimente gastronomice locale din Romania! Peste 20 de evenimente culinare organizate de membrii Slow Food Buzau (farm-to-table, cooking shows, Piata Artizanilor – editia de toamna, weekend cu vanatoare de trufe etc.).


Piata Artizanilor – un model de dezvoltare rurala prin gastronomie

Chiar in weekendul care urmeaza (7-8 iunie), comunitatea Slow Food Buzau organizeaza cea de-a sasea editie a Pietei Artizanilor – Slow Food & Gourmet Hub Buzau, un eveniment de referinta dedicat promovarii gastronomiei artizanale, turismului local si sustenabilitatii. Manifestarea are loc in comuna Berca, in inima Geoparcului Global UNESCO Tinutul Buzaului.


Ce veti gasi la Piata Artizanilor:

- Targ de produse artizanale: miere, branzeturi, uleiuri presate la rece, dulceturi, paine cu maia, legume de sezon.

- Coltul vinurilor din Dealu Mare: degustari de vinuri artizanale

- Gourmet Street Food in stil Slow Food: preparate locale, inclusiv optiuni vegetariene.

- Ateliere pentru copii, demonstratii de mestesuguri, muzica live si Escape Room educativ.

- Stand de informare Geoparc & Slow Food si tombola „Buzaul Artizanal”.

 

Participa peste 30 de expozanti locali si regionali, printre care: Melinis, Ferma Pas-Stramtu, Casa Ghizdeanu, Crama 3 Conace, Fromaggeria Giuseppe, Miedaria, Hanul Moara Veche, Distil Art, si multi altii. Vizitatorii pot castiga o ladita cu produse artizanale autentice, in cadrul tombolei dedicate.



Poti fi interesat si de