Slovacia: 1,8 mil. euro pentru modernizarea fermei ecologice Rakova

Slovacia: 1,8 mil. euro pentru modernizarea fermei ecologice Rakova


Societatea Uni-Con Kysuce, aflata in satul Rakova din regiunea Zilina (Slovacia), si-a orientat activitatea catre cresterea animalelor si prelucrarea produselor lactate, iar cu ajutorul unui proiect finantat din fonduri europene in valoare totala de 1,8 milioane de euro a reusit sa treaca o parte din activitati in agricultura ecologica, sa construiasca noi adaposturi pentru animale dotate cu echipamente moderne si sa devina o ferma "prietenoasa cu mediul".

slovacia1Societatea Uni-Con Kysuce, aflata in satul Rakova din regiunea Zilina (Slovacia), si-a orientat activitatea catre cresterea animalelor si prelucrarea produselor lactate, iar cu ajutorul unui proiect finantat din fonduri europene in valoare totala de 1,8 milioane de euro a reusit sa treaca o parte din activitati in agricultura ecologica, sa construiasca noi adaposturi pentru animale dotate cu echipamente moderne si sa devina o ferma "prietenoasa cu mediul".


"Ne dedicam activitatea mai mult in sectorul zootehnic, mai mult pentru pasunat decat in sectorul cultivarii cerealelor avand in vedere ca localitatea este situata la o altitudine de 450-1.000 metri deasupra nivelului marii si nu este tocmai locul potrivit pentru cultivarea cerealelor. De aceea cumparam aceste cereale necesare activitatii noastre. Ne-am orientat catre domeniul ecologic, iar fanul si fanetele obtinute de pe pasunile noastre sunt ecologice si ne ajuta la productia zootehnica. La ora actuala detinem in ferma 60.000 de pasari, 1.200 de oi, 150 de vaci de lapte dar si 200 de vitei si aproape toata productia de lapte de oaie si de vaca obtinuta in ferma se prelucreaza aici si se vinde direct din curte", a declarat Josef Samaj, proprietarul acestei societati si totodata "sclavul acesteia" dupa cum ii place sa se prezinte.

Societatea a trecut in proprietatea lui Josef Samaj in anul 1996, ea fiind o companie de stat, dar nu inainte de a fi devalizata si distrusa in totalitate dupa 1989, dupa caderea socialismului.

"Societatea a intrat in reconstructie totala avand in vedere ca totul a fost devastat si distrus. Am fost obligati sa construim. Inca din 1996 am accesat fonduri de preaderare pentru ca, altfel, nu am fi ajuns sa fim competitivi pe piata europeana. Acum, cu ajutorul unui proiect european de 1,8 milioane de euro pe care l-am finalizat anul trecut, am reusit sa achizitionam o linie de productie si un adapost pentru ovine, pentru ca am crescut numarul lor la 1.200 de capete si vrem sa minimalizam numarul de ore de munca manuala. Din pacate, in aceasta zona, oamenii nu mai doresc sa fie angrenati in agricultura si prefera mai bine sa mearga sa lucreze 8 ore zilnic decat tot timpul, non-stop, asa cum este la ferma. Avem la ora actuala 40 de angajati, insa vara trebuie sa angajam mai multi sezonieri", a explicat proprietarul societatii.

Tot cu ajutorul proiectului european mentionat, din care numai o suma de 676.000 de euro a reprezentat finantare nerambursabila de la UE, proprietarul a construit un areal pentru adapostirea viteilor si a ingradit terenul de 1,5 km. Ferma are 1.100 de hectare de terenuri agricole, din care 100 de hectare arabil, iar zona cu constructii se afla pe 7,5 hectare.

"Toata productia care provine de la ovine este ecologica, iar laptele obtinut, fie ca este de vaca sau de oaie se prelucreaza aici si se vinde direct din curte. Din prelucrarea laptelui avem venituri de 20.000 de euro lunar, dar nu exportam nimic, totul se vinde pe piata locala. In schimb, la carne de pui, unde producem anual 70.000 de kilograme de carne de pui broiler vindem nu doar in Slovacia ci si in alte tari ale UE. Asteptam viitoarea programare financiara pentru accesarea de noi fonduri europene", a adaugat Samaj.

Proprietarul fermei nu ia in calcul, deocamdata, o viitoare investitie intr-o pensiune agroturistica in aceasta zona, poate cel mult achizitia unui autobuz pentru transportul turistilor, fondurile viitoare urmand sa fie orientate tot pentru imbunatatirea productiei zootehnice, a productivitatii si competitivitatii societatii.

Intrebat cu ce preturi vinde laptele, acesta a afirmat ca pentru noi, ca si consumatori finali, pretul este de 65 de eurocenti pe litri, iar pentru fabricile de lapte care vor sa-l prelucreze de 31 de eurocenti pe litru.

Josef Samaj este si un mare pasionat al vanatorii, iar acest lucru se poate remarca datorita numeroaselor trofee expuse in zona de primire din ferma, Romania fiind de altfel una dintre tarile in care practica acest sport si unde ar vrea sa incerce si o vanatoare de ursi.

In ceea ce priveste produsele traditionale romanesti, slovacul Josef Samaj apreciaza pastrama si carnea de berbecut, dar si branzeturile tari, care i se par "foarte delicioase".

Ziaristii romani au fost serviti in "ferma prietenoasa cu mediul" cu o bautura traditionala slovaca Borovicka, obtinuta din ienupar, dar si cu produse lactate specifice, fabricate in ferma proprie: "ate din branza" ('sirovenite') si "noduri de branza" ('sirousliki'), dar si cu alte tipuri de branza obtinute din lapte de vaca sau de oaie condimentate cu diferite arome.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), fosta APDRP, organizeaza o vizita in Slovacia, in perioada 17-22 august, la proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in cadrul careia se va merge la nu mai putin de 10 proiecte din toata tara, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de