Situatie tot mai grava: 1.131 de focare de pesta porcina africana!
Luni, 10 Decembrie 2018
Luni, 10 Decembrie 2018
In total, au fost eliminati 362.648 de porci afectati de boala, iar 8.187 de proprietari au fost despagubiti pana la data de 7 decembrie 2018. Valoarea totala a platilor a ajuns la 207,999 milioane de lei.
'Prin aplicarea eficienta a masurilor de combatere a PPA, au fost stinse pana la aceasta data 12 focare in judetul Satu Mare si singurul focar din judetul Dambovita. De asemenea, unitatea de procesare a carnii apartinand societatii Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in data de 14.08.2018', potrivit unui comunicat al ANSVSA.
Pesta porcina africana evolueaza astfel: in judetul Satu-Mare - sase focare in gospodariile populatiei si 19 cazuri la mistreti, judetul Bihor - 47 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, judetul Salaj - patru cazuri la mistreti, judetul Tulcea - 570 de focare (dintre care cinci focare la exploatatii comerciale si un focar la o exploatatie de tip A) si 91 de cazuri la mistreti, judetul Braila - 120 de focare (dintre care 11 focare la exploatatii comerciale) si doua cazuri la mistreti, judetul Constanta - 88 de focare in gospodariile populatiei si patru cazuri la mistreti, judetul Ialomita - 125 de focare in gospodariile populatiei si 33 de cazuri la mistreti, judetul Galati - 16 focare in gospodariile populatiei si sapte cazuri la mistreti, judetul Ilfov - 10 focare in gospodariile populatiei, judetul Calarasi - 100 de focare (dintre care un focar la o exploatatie comerciala) si 24 de cazuri la mistret, judetul Buzau - sase focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret, judetul Giurgiu - 26 de focare in gospodaria populatiei si 11 cazuri la mistret, judetul Teleorman - sapte focare in gospodaria populatiei si 184 cazuri la mistreti, judetul Maramures - trei focare in gospodaria populatiei, judetele Vrancea, Dolj si Arges - cate un focar in gospodaria populatiei, judetul Olt - patru focare in gospodaria populatiei.
Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.
'Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Actiunile autoritatilor sunt conjugate si intreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boala, pentru a le lichida cat mai rapid si pentru a impiedica raspandirea bolii. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie. Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social', afirma ANSVSA.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ca Romania primeste de la Comisia Europeana (CE) un grant in valoare de 34,27 milioane de euro pentru rambursarea a 75% din costurile de combatere a pestei porcine africane.
'Comisia Europeana a decis sa acorde Romaniei un grant in valoare de 34.278.750 euro pentru rambursarea costurilor de combatere a pestei porcine africane in Romania. Decizia CE (SANTE/EM/AH 2018/ASF/RO) privind contributia UE reprezinta rambursarea a 75% din costurile eligibile pe care Romania le-a angajat pentru masurile de urgenta in cazul pestei porcine africane, incepand cu 18 iunie 2018', a spus Petre Daea.
El mentionat ca valoarea costurilor eligibile estimate de CE pe care Romania le-a angajat in 2018 pentru masurile de urgenta, in urma datelor transmise de autoritatile romane, se ridica la 45,705 milioane de euro, iar grantul reprezinta 75% din aceste sume.
'Valoarea costurilor estimate de catre CE este de 45,705 milioane de euro, in urma datelor transmise de noi, iar 75% din aceasta suma o primim de la Uniunea Europeana. Banii vor veni in scurt timp si se vor da prin Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)', a mai spus seful MADR.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...