Siguranta alimentara a cetateanului nu a fost pusa in niciun moment in pericol; in Romania nu se consuma carne cruda de pasare
Joi, 07 Noiembrie 2013
Joi, 07 Noiembrie 2013
Nu exista motive de ingrijorare in ceea ce priveste siguranta alimentara a populatiei pentru ca in Romania nu se consuma carne cruda de pasare, iar tratamentul termic la 70 de grade distruge toate tipurile de salmonela a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.
'Nu s-a pus in niciun moment in pericol siguranta alimentara a cetateanului pentru ca in Romania conform traditiilor culinare nu se consuma carne de pui cruda, iar tratamentul termic la peste 70 de grade distruge toate tipurile de salmonela. In Romania, in anul 2013 nu exista nicio informatie in privinta cresterii cazurilor de salmoneloza la om. Din datele statistice ale ISP se constanta ca in luna octombrie cazurile de salmoneloza la om sunt in scadere fata de luna septembrie si cu mult in scadere fata de octombrie 2012', a aratat Manastireanu intr-o conferinta de presa, in care a prezentat rezultatele actiunilor intreprinse in cazul carnii de pasare retrasa recent de la comercializare. Acesta a precizat ca, in perioada 30 octombrie - 5 noiembrie, a fost retrasa de la vanzare o cantitate de 55,7 tone de carne de pasare, din care o cantitate de 22 tone a fost distrusa, iar 35 de tone au fost retrase de la vanzare. De asemenea, au fost efectuate 36 de probe din loturi diferite, din care 14 au fost finalizate, doua fiind cu rezultate pozitive, iar 22 de probe pe suspiciunile de la Brasov, Suceava, Cluj si Prahova sunt trimise la Laboratorul national de referinta pentru tipizare.
,,Am verificat atat produsele care se gaseau in lantul de magazine, iar ulterior am extins pe masura ce am vazut lista de distributie de la Avicola Calarasi si la alte lanturi de magazine. La nivelul lantului de magazine mentionat am retras de la vanzare 55,7 tone de carne de pasare. 22 tone din aceasta cantitate au fost distruse ca urmare a solicitarii operatorului din motive de marketing, iar 35 de tone au fost retrase de la vanzare. In celelalte unitati pe care le-am descoperit conform listei de distributie s-a identificat un lot de 10 tone de carne de pasare din care 5,4 au fost retrase de la vanzare si 0,4 tone de carne au fost distruse. Au fost efectuate 36 de probe din loturi diferite, 14 finalizate din care doua sunt cu rezultate pozitive, iar 22 de probe pe suspiciunile de la Brasov, Suceava, Cluj si Prahova sunt la momentul actual la tipizare in Laboratorul national de referinta. In functie de rezultatele de laborator, carnea provenita de la loturile testate pozitive va fi dirijata catre neutralizare indiferent de tipul de salmonela", a explicat Manastireanu. Seful ANSVSA a mentionat ca cele doua depozite unde s-au descoperit probele pozitive sunt ale lantului de magazine de unde a aparut informatia, se afla in Bucuresti si este vorba de peste o tona de carne de pasare, inclusa in cele 55 de tone retrase de la vanzare, la fel ca si cele din Suceava, Cluj si Prahova.
Potrivit investigatiilor realizate la Avicola Calarasi, cea mai posibila sursa de contaminare o reprezinta nerespectarea conditiilor de manipulare si depozitare la nivelul depozitului de produse alimentare.
"Exista posibilitatea sa se fi realizat aceasta contaminare in depozite, de aceea am dispus, pe de o parte, controale suplimentare si verificari la laboratoarele private. Daca gasim un laborator privat care nu respecta metodologia de lucru pe metodele acreditate acesta va fi sanctionat. Am decis si extinderea controalelor la toate depozitele alimentare din tara pentru a depista daca masurile privind manipularea, depozitarea, carnetele de sanatate ale celor care lucreaza in aceste depozite si mai ales documentele care insotesc marfa sunt conforme cu legislatia europeana si cu cea din Romania. Toti cei care vor fi gasiti vinovati vor plati conform legii", a mai spus Manastireanu. Potrivit datelor Agentiei europene pentru siguranta alimentara din 2011, in Romania au fost 900 de cazuri certificate de toxiinfectie alimentara la om din cauza salmonelei, iar in Franta au fost 8.600 de cazuri, in Germania - 23.000, Marea Britanie - 9.400 si Polonia - 8.400.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...