Si carnea poate fi etichetata drept produs montan
Joi, 21 Iulie 2016
Joi, 21 Iulie 2016
Produsele din zona de munte vor putea fi etichetate ca produse montane, a anuntat miercuri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Aceasta masura ia in calcul carnea si preparatele din carne, ouale, lactatele, mierea, diverse siropuri si plante.
As vrea sa subliniez in mod special Hotararea de Guvern privind produsul montan. Etichetarea ca produs montan a fost introdusa prin Regulamentul 665/2014, cand actualul premier era comisar la Comisia Europeana, raspundea de agricultura. Ideea de baza este ca produsele din zona de munte - este vorba de carne si produse din carne, lapte si produse lactate, oua, miere si diverse siropuri si plante - sa poata fi etichetate ca produse montane si, astfel, sa se consfinteasca si prin etichetare calitatea deosebita a acestor produse. Este vorba de produsele care se obtin de la animale care doua treimi din viata traiesc in zona de munte, iar in cazul animalelor in transhumanta 25% din perioada in care traiesc trebuie sa o petreaca pe munte, a spus Achim Irimescu.
El a precizat ca locuitorii din zona montana depind in mare parte de produsele pe care le produc. Sa nu uitam ca in zonele de munte, care in Romania acopera 30% din suprafata tarii, se mai regasesc circa 3,2 milioane de locuitori. Depind in mare parte de produsele pe care le realizeaza. Ca urmare, credem ca este extrem de bine-venita aceasta initiativa europeana, pe care in sfarsit reusim si noi, in Romania, sa o punem in practica, pentru ca cei interesati isi vor putea eticheta produsele si valoarea adaugata a acestora va fi cu totul alta, deci vor avea un profit mai mare, a explicat Irimescu.
Ministerul Agriculturii va verifica dosarele pe care producatorii le vor prezenta pentru a-si putea eticheta produsele. Ministerul Agriculturii se constituie in autoritate competenta pentru verificarea dosarelor pe care producatorii le vor prezenta si este extrem de important pentru noi sa gandim in asa fel lucrurile incat sa nu adaugam foarte multa birocratie, a punctat Irimescu.
Potrivit acestuia, procedura de etichetare ca produs montan este similara cu cea privind produsele traditionale recunoscute in tara. La Directiile agricole judetene ale Ministerului Agriculturii, (producatorii - n.r.) isi vor prezenta aplicatiile. Va fi un dosar pe care trebuie sa il prezinte si prin care sa certifice conditiile pe care le-am mentionat in ceea ce priveste obtinerea produselor pe care fermierul vrea sa le comercializeze, a precizat Achim Irimescu.Intrebat cum poate un fermier sa dovedeasca faptul ca a tinut oile pe munte o anumita perioada, ministrul Agriculturii a raspuns: In principiu, stim in ce perioada urca oile la munte si cand coboara si fiecare producator are un veterinar. Chiar in aceasta perioada am discutat cu presedintele Autoritatii Veterinare sa facem si la veterinari gen medic de familie, ca sa nu mai fie probleme ca atunci cand se deplaseaza in transhumanta oile de la ses la munte, atunci schimbam medicul. Si suntem in curs de a introduce si aceasta reglementare.
Totodata, in sedinta de Guvern din 20 iulie 2016 a fost adoptata Hotararea care completeaza HG nr. 1189-2014 privind organizarea si functionarea Agentiei Zonei Montane. Actul normativ completeaza atributiile Agentiei Zonei Montane cu unele noi, in scopul eficientizarii activitatilor care decurg din strategia si politicile Guvernului vizand dezvoltarea economica si durabila a zonelor montane, zone defavorizate si fragile din punct de vedere ecologic.
Completarea activitatilor Agentiei Zonei Montane are in vedere corelarea activitatilor Agentiei cu situatiile existente in teren. Astfel, sporirea gradului de instruire si informare al fermierilor reprezinta un factor esential pentru dezvoltarea zonei montane defavorizate si pentru facilitarea accesului produselor lor pe pietele de desfacere, conducand la cresterea nivelului de trai al populatiei din aceste zone, cu respectarea specificitatii si traditiilor locale, dar si a constrangerilor de mediu.In egala masura, activitatile de diseminare a informatiilor prin campanii de informare si constientizare a publicului in legatura cu posibilitatea etichetarii produselor agricole si alimentare cu mentiunea de calitate facultativa produs montan, vor veni in sprijinul producatorilor agricoli din zonele de munte in vederea stimularii producerii de produse montane, produse de calitate superioara.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...