Serbia anunta noi focare de pesta porcina africana in gospodarii

Serbia anunta noi focare de pesta porcina africana in gospodarii


Serbia a raportat patru cazuri suspecte de pesta porcina africana in gospodarii, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor (OIE), transmite Reuters.

Trei cazuri au fost detectate in zona capitalei Belgrad si unul in districtul Podunavski, a anuntat OIE, citand datele Ministerului Agriculturii din Serbia. Au fost sacrificati pana acum 114 porci.

 

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a avertizat ca extinderea epidemiei de pesta porcina africana in Bulgaria, care ameninta industria locala a carnii de porc, este foarte ingrijoratoare.

 

Una din cele mai sarace tari din UE, Bulgaria a raportat peste 30 de focare de pesta porcina africana la ferme mari sau in gospodarii. Deja au fost sacrificati aproximativ 130.000 de porci.

 

Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor de la trei crescatorii din districtul Ruse din Bulgaria va insemna pierderea a 20% din porcii crescuti in scopuri industriale, iar pentru industria bulgara a carnii de porc pierderile sunt estimate la cateva milioane de leva.

 

Unii experti afirma ca Bulgaria ar putea sa-si piarda intregul sector de crestere a porcilor si sa fie nevoita sa sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

 

Situatia „este foarte ingrijoratoareˮ iar CE solicita masuri pentru stoparea „epidemiei catastrofaleˮ, a afirmat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen.

 

Bulgaria va primi asistenta financiara in valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a contracara efectele epidemiei de pesta porcina africana, s-a stabilit in urma intalnirii dintre comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva.Poti fi interesat si de