Seful Casei de Comert Unirea: Nimeni nu poate sa faca trasabilitatea in Romania

Seful Casei de Comert Unirea: Nimeni nu poate sa faca trasabilitatea in Romania


Casa de Comert Unirea va vinde in curand peste si legume cu QR code, care va putea fi scanat pentru a afla trasabilitatea produsului.

Casa Romana de Comert Agroalimentar "Unirea" este cel mai mare proiect al Ministerului Agriculturii, care trebuie sa rezolve valorificarea productiei pe care fermierii mici o realizeaza, a declarat, luni, ministrul Petre Daea.

 

"Este cel mai mare proiect pe care si l-a propus MADR si pe care l-a lansat pur si simplu. Trebuie sa rezolve cea mai importanta si cea mai grea situatie: sa valorifice productia pe care fermierii mici o realizeaza printr-o munca grea si care nu are o valorificare pentru ca nu exista o asemenea veriga", a spus Daea, intr-o conferinta de presa.

 

El a subliniat ca in paralel cu aceasta Casa de Comert se vor face si formele de asociere in agricultura pentru ca fara acestea "nu se pot rezolva in totalitate problemele pe care le are tara".

 

"In paralel cu Casa de Comert - ea nu va rezolva toate problemele Romaniei in urmatorii 2-3 ani - (...) facem noi cooperativele, formele de asociere in agricultura, fara acestea nu putem sa rezolvam in totalitate problemele pe care le are tara, cum de altminteri cooperativele nu exclud existenta Casei, iar Casa nu poate exclude existenta unor forme asociative in tara (...) Nu e usor sa incepi, dar trebuie sa o facem. Din punct de vedere al asumarii, este o proba a faptului ca ne-am asumat sa pornim activitati care nu au fost in Romania si care se nasc dintr-o necesitate obiectiva, se nasc din nevoia fermierilor, se nasc din realitatea tarii, se nasc din conduita pe care o avem la aceasta data si anume imposibilitatea de a valorifica in intregime produsele pe care le realizeaza fermierii romani (...)", a mentionat ministrul.

 

Intrebat de un jurnalist ce s-a mai intamplat cu Bursa de Peste de la Tulcea dupa taierea panglicii la finele lunii martie, ministrul i-a cerut sa bata la usa Casei de Comert "pentru a vedea daca este acasa bursa sau nu".

 

"Este o societate comerciala cu capital integral de stat care functioneaza de site-statatoare in baza legilor in care a fost creata si hotararilor din Consiliul de Administratie. Sigur ca am taiat (panglica - n. r.) si o voi taia pentru pornirea unor activitati, dar de aici incolo, de la taiat panglici si pana la a face activitate raspund cei care au aceasta misiune (...) Bursa este de acum a Casei si de acum incolo bateti la usa Casei de Comert pentru a vedea daca este acasa bursa sau nu. De aici incolo trebuie sa folosim foarte rapid si foarte bine resursele pe care le avem, motiv pentru care ati auzit ca au fost prinse ca prioritati trei directii, extrem de importante si urgente", a subliniat oficialul MADR.

 

Adrian Izvoranu, directorul Casei Romane de Comert Agroalimentar “Unirea”, a intervenit si a oferit un exemplu din activitatea Bursei de Peste de la Tulcea.

 

"Am expus o oferta acum o luna de calcan de la noi, la aproape 27 de lei/kg, pret la care pleaca pestele, captura din Marea Neagra, un peste absolut special. Mi-a raspuns un mare lant de magazine care ar fi putut sa ia toata cantitatea ca oferta, dar mi-a spus ca nu e buna, ca e prea scumpa. Am intrebat care este contraoferta dvs.? 16 lei. Este o diferenta mare de la 27 la 16 lei. Am trimis agentul in magazinele acelui lant. Cat costa calcanul in acel lant? 86 de lei/kg. Stiti ce am decis atunci? Nu mai pleaca un peste in reteaua acelui lant - ca nu toate sunt la fel - care vor sa dea un tun, ci vor merge in magazinele pe care le face Casa si o sa mearga cu 26 de lei. Este un pret bun si pentru pescar, ca si acela munceste ca sa prinda pestele, plus un maxim de 30%, adica o sa fie undeva la 40 de lei/kg, adica la jumatate din pret. Daca aveti placerea sa luati un calcan despre care nu stiti de unde vine, la 86 de lei, luati de la ei, iar daca aveti placerea sa luati calcan romanesc, garantat, la pret la jumatate si bun si proaspat luati de la Casa. Cam asta face Bursa de Peste", a exemplificat seful Casei de Comert "Unirea".

 

Intrebat de unde aduce calcanul acel retailer, Izvoranu a raspuns doar ca "asta este o buna intrebare".

 

"Ma obligati sa va spun anumite lucruri, pe care nu ar trebui sa le fac intr-o conferinta de presa. Sa va mai dau o explicatie: v-ati intrebat vreodata cum naiba ajunge un pepene din Brazilia la un leu kilogramul intr-un magazin romanesc? Daca cineva poate sa imi explice si mie, pentru ca eu toata viata cu asta m-am ocupat, cu pretul, cu partea economica...", a subliniat directorul Casei.

 

El nu a dorit sa precizeze despre ce lant de magazine este vorba, desi a fost intrebat de jurnalisti, insa a adaugat ca presa poate sa faca investigatii si sa afle acest lucru.

 

"Aceste minuni ale comertului se intampla, pentru ca nimeni nu poate sa faca trasabilitatea in Romania in conditiile acestea. Neavand un lant comercial functional cap-coada, de la productie la vanzare, nu avem cum. Va mai fac o dezvaluire la care lucram acum: fermierii cu care vom lucra vor avea un mobil, daca nu au ei le oferim noi, un mobil cu un soft, care e gata, trebuie doar sa il omologam si care va contine toate datele de trasabilitate. Veti avea un produs furnizat de Casa cu QR Code, nu cu cod de bare - e o diferenta - si acesta va permite sa scanati si sa aflati instantaneu pe telefon de cine e produs, cine l-a pescuit, cat a stat la congelat. Va fi varianta de peste si de legume", a explicat seful Casei de Comert.

 

In conferinta in care a prezentat detalii despre modul in care va functiona Casa de Comert, Izvoranu "s-a aplecat" foarte mult pe zona de valorificare a pestelui, care este unul dintre obiectivele acestei societati nou infiintate.



Poti fi interesat si de