Seful ANSVSA anunta o reevaluare a ovinelor din fermele cu focare de pesta a micilor rumegatoare
Joi, 05 Septembrie 2024
Joi, 05 Septembrie 2024
Oficialul ANSVSA a afirmat ca nu au fost raportate situatii in care fermierii sa fi declarat nereal numarul efectivelor contaminate, doar pentru a li se plati despagubiri.
'Am reusit in ultimii doi ani si jumatate sa deschidem noi piete de export, iar pretul sa creasca de la 13 lei/kg viu, la 22 de lei la poarta fermei. Acest lucru s-a intamplat prin eforturi colective ale fermierilor si ale institutiilor statului, care au negociat tot ceea ce inseamna export de ovine. In urma sedintei de luni a Guvernului, s-a stabilit ca ANSVSA impreuna cu ministerele de Interne si al Agriculturii emite un ordin prin care se va interzice pentru 30 de zile tot ceea ce inseamna miscarea efectivelor de ovine pe teritoriul national, dand posibilitatea fermierilor sa duca animalele spre abator si spre centrul de colectare, iar din centrul de colectare sa poata pleca la export. Prin efortul comun alaturi de fermieri, sunt convins ca intr-un timp scurt vom reusi sa devenim indemni de aceasta boala in Romania', a afirmat Alexandru Nicolae Bociu.
Mai multi oieri din localitatea timiseana Clopodia (comuna Jamu Mare au protestat, marti, cerand autoritatilor sa nu le fie sacrificate toate animalele daca in ferma sunt doar cateva capete de oi cu PMR.
Cele doua focare au aparut in localitatea din Timis in lunile iulie si august si s-au instituit masurile legale de stopare a raspandirii contaminarii ovinelor.
Seful ANSVSA a explicat in cadrul declaratiei de presa de la Timisoara ca in urma cu trei saptamani a avut loc in Romania o vizita a unei delegatii de la Comisia Europeana, ai carei experti au afirmat, luni, in raport, ca serviciile veterinare romane si-au facut treaba, iar singura modalitate de eradicare a bolii de pe teritoriul Romaniei este de a limita miscarea animalelor.
'Acesti pasi noi i-am respectat, inclusiv uciderea in focar a animalelor, unde situatia o impune. De aceea, mergem la fata locului (in localitatea timiseana Clopodia, n.r.), reevaluam si vom comunica de indata deciziile pe care le vom lua. Unde buletinul de analize va fi pozitiv, cu siguranta se va actiona conform legislatiei europene, adica se vor ucide animalele, prin ingropare sau incinerare. Nu se stie cum a ajuns boala in judetul Timis. Exista o ancheta europeana, una epidemiologica nationala, iar cand vom avea aceste rezultate, le vom comunica. A avut restrictie in Tulcea, cu restrictie pe o raza de 20 kilometri, iar in Timis, decizia Comunitatii Europene a fost de restrictie pe 45 kilometri. Astazi am stins 16 focare (zece in Tulcea si sase in Constanta) (...) Daca fermierul este corect, cu siguranta va primi despagubiri. Durata analizei probelor este de maximum 24 de ore si se emite buletinul de analize. Romania dispune de cea mai puternica retea de laboratoare sanitar-veterinare de stat din Europa. Daca animalele sunt sanatoase, nu vom omori toate animalele. Nu am avut cazuri de raportari nereale de ovine bolnave, doar pentru a se primi despagubiri', a detaliat Alexandru Nicolae Bociu.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...