Sectorul carnii de pasare, afectat de concurenta neloiala

Sectorul carnii de pasare, afectat de concurenta neloiala


Membrii Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) care activeaza in industria carnii de pasare si-au dezvoltat puternic business-urile in ultimii patru ani.

“Sectorul carnii de pasare este puternic afectat de concurenta neloiala pe care o fac producatorilor romani alte state membre, mari producatoare. Noi am investit mult in calitatatea carnii, igiena, furajare, asigurarea consumatorului cu o carne proaspata sigura si cu toti nutrientii necesari organismului. In schimb, intra pe piata romaneasca mii de tone de carne in ultimele zile de valabilitate, la preturi incredibil de mici, cu sustinere/subventii in tara de origine, multe din loturi fiind reclamate de alte state membre pe sistemul rapid de alerta european, ca fiind cu Salmonella patogena pentru om. Numai din Polonia, in anul 2020, au intrat 34.400 tone de carne de pasare! In timp ce Romania este pe supraproductie si se exporta foarte putin. Cine ar trebui sa asigure o balanta comerciala normala, cu limitarea  achizitiilor pentru protejarea, in pandemie, a producatorilor nostri? Ingrijorator pentru consumatorul roman.  Problema noastra este ca avem un obicei impamantenit de zeci de ani de a controla numai ce producem in tara, nu si ce intra din alte tari”, a declarat Mary Pana, presedintele ACEBOP.

 

mary

 

In plus, in filiera carnii de pasare, pericolul influentei aviare s-a acutizat in tot spatiul european. Riscul este dublu pentru producatorii romani: restrictii comerciale, dar si riscul de a nu mai avea de unde cumpara pui de o zi - in contextul in care ramura de reproductie in avicultura nu este bugetata.



Poti fi interesat si de