Sectorul agroalimentar din Rusia va avea nevoie de subventii

Sectorul agroalimentar din Rusia va avea nevoie de subventii


Guvernul rus va trebui sa sustina sectorul agroalimentar cu fonduri publice in valoare de 636 miliarde de ruble (13 miliarde de euro) pana in anul 2020 , pentru a ajuta acest sector sa faca fata efectelor embargoului impus de Moscova pentru produsele agroalimentare importate din Occident, a declarat vineri ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fyodorov, citat de agentiile ruse de presa preluate de AFP.

sector-rusia-alim1Guvernul rus va trebui sa sustina sectorul agroalimentar cu fonduri publice in valoare de 636 miliarde de ruble (13 miliarde de euro) pana in anul 2020 , pentru a ajuta acest sector sa faca fata efectelor embargoului impus de Moscova pentru produsele agroalimentare importate din Occident, a declarat vineri ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fyodorov, citat de agentiile ruse de presa preluate de AFP.


La inceputul acestei luni, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte, precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia. Insa pentru anumite produse, precum carnea de porc, pestele si fructele, produsele importate reprezinta aproximativ 30% din consumul Rusiei.

Din suma de 636 miliarde de ruble calculata de Ministerul rus al Agriculturii pe baza unui 'scenariu relativ optimist', 86 de miliarde de ruble (1,8 miliarde de euro) vor fi necesare pana in 2015, a precizat Nikolai Fyodorov.

Planurile Ministerului rus al Agriculturii prevad deblocarea unor fonduri suplimentare in valoare de 178 de miliarde de ruble (3,7 miliarde de euro) pentru culturile agricole, 252 de miliarde de ruble (5,2 miliarde de euro) pentru crescatorii de animale, 54 de miliarde de ruble (1,1 miliarde de euro) pentru infrastructurile agricole. De asemenea, 89 de miliarde de ruble (1,8 miliarde de euro) sunt necesare pentru oferirea de credite pentru acest sector.

Autoritatile de la Moscova sustin ca embargoul introdus pentru importurile de produse agroalimentare din statele occidentale va conduce la cresterea productiei agroalimentare a Rusiei, deja un exportator major de cereale. Insa expertii sustin ca va fi nevoie de mai multi ani si de un sprijin public masiv pentru ca Rusia sa-si creasca productia agricola pana la nivelul la care sa poata compensa efectele embargoului. Intre timp, Rusia va fi nevoita sa-si creasca importurile din alte tari, in special din America de Sud. Problema este ca Guvernul rus dispune de o marja de manevra din ce in ce mai limitata din cauza incetinirii economiei rusesti, care provoaca diminuarea veniturilor la buget, la care se adauga sanctiunile care limiteaza accesul bancilor publice rusesti pe pietele financiare internationale, precum si recenta scadere a cotatiei petrolului, o sursa importanta de venituri la buget pentru Rusia, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de