Sectorul HoReCa cere Guvernului pastrarea sistemului de tichete de masa pe carduri

Sectorul HoReCa cere Guvernului pastrarea sistemului de tichete de masa pe carduri


Industria ospitalitatii - HORA - solicita Guvernului sa pastreze sistemul de tichete de masa pe carduri restrictionate si sa ia in considerare importanta utilizarii acestor sume pentru a incuraja angajatii sa manance la pranz, deoarece aceasta politica sociala are impact deosebit asupra sanatatii si performantei acestora in munca, cu efecte asupra productivitatii angajatorilor.

Potrivit unui comunicat de presa al organizatiei care reprezinta interesele sectorului HoReCa, tichetele de masa trebuie sa ramana emise pe carduri, a caror utilizare sa ramana controlata prin lege, astfel incat sa se asigure utilizarea pentru a manca la pranz pentru angajati.

 

"Anul acesta ne vedem nevoiti constant sa explicam si sa ne opunem public unor modificari fiscale carora nu le intelegem sensul. Avem de aceasta data situatia tichetelor, un instrument excelent care si-a dovedit utilitatea si eficienta, fie ca vorbim de vouchere de vacanta sau tichete de masa, ori cadou. Acestea au generat anual peste 3 miliarde de lei incasari la bugetul de stat si functioneaza cu succes de peste 20 de ani in Romania", a declarat Ion Biris, presedinte HORA.

 

In viziunea organizatiei, acordarea de sume in bani ca alocatie de hrana nerestrictionata poate avea efecte negative, pentru ca aceste sume vor intra in economia subterana, angajatii nu le vor folosi pentru a manca la pranz, "iar in cele din urma toti vom pierde, si statul, si angajatii, si HoReCa".

 

"Tichetele de masa sunt in Romania din 1998 si au avut beneficii majore pentru angajati, care au integrat mai usor masa de pranz in comportamentul lor. Din 2020, tichetele de masa sunt acordate exclusiv pe carduri contribuind la digitalizarea restaurantelor si fiscalizarea veniturilor. Cardurile emise in programele sociale ale Guvernului, prin care mese calde erau asigurate pentru categoriile vulnerabile au reprezentat o modalitate de educare a populatiei sa faca plati cu cardul. Acest sistem functioneaza in lume in peste 45 de tari si in Romania din anul 1999, iar efectele pentru economiile statelor care le  mplementeaza sunt recunoscute de organizatii internationale, precum Organizatia Internationala a Muncii si OECD. Faptul ca sunt un instrument digital ajuta enorm la trasabilitate sumelor cheltuite. Din nou, insistam asupra necesitatii unui dialog si a unei consultari cu industria pentru o schimbare care ar afecta enorm un intreg sector. Sustinem industria emitentilor de tichete in dialogul cu autoritatile pe acest subiect si solicitam Guvernului sa pastreze sistemul de tichete de masa pe carduri restrictionate", se precizeaza in comunicat.

 

In prezent, 75% din sumele de pe carduri sunt retrase la bancomat conform ultimului raport de la BNR.

 

"(...) eforturile statului de a stimula digitalizarea platilor trebuie sa fie ferme si coerente. Acordarea de bani ca alternativa la tichete asigura utilizarea lor pentru alte scopuri, nu pentru a manca la praz. Studiile arata ca angajatii, daca primesc o alocatie in bani, nu o utilizeaza pentru achizitia de hrana. Conform opiniei Centrului de Cercetari Financiare si Monetare al Academiei Romane 'Victor Slavescu', o prima consecinta a acordarii in bani a alocatiei de hrana va consta in anularea tuturor avantajelor, 'atat la nivelul societatii (de natura economica, fiscal-bugetara, sociala), cat si la nivelul salariatului (de natura fiziologica si psihologica): intr-un cuvant, anularea efectelor de multiplicare economica, pe de o parte, si reducerea posibilitatilor de mentinere a unei calitati adecvate a vietii salariatilor si a familiilor acestora, pe de alta parte'. Alocatia de hrana ar trebui sa fie acordata exclusiv pe card si folosita exclusiv pentru a manca la pranz conform sumei stabilite prin lege, care trebuie stabilita ca limita zilnica de utilizare. Ecuatia tichetelor de masa are un impact in performanta companiilor, este demonstrata de peste 60 de ani in lume si trebuie pastrata ca referinta de succes si nu restrictionata", sustin reprezentantii HORA.

 

Organizatia HORA este autoritatea reprezentativa a industriei ospitalitatii romanesti, ce are misiunea de a sustine si de a promova interesele si valorile comune ale membrilor sai, pe plan national si international. Asociatia sustine investitiile si reprezinta afacerile din intreg sectorul, de la restaurante, hoteluri, cafenele, pana la baruri si companii de catering.



Poti fi interesat si de