Seceta si protectionismul perturba pietele cerealelor

Seceta si protectionismul perturba pietele cerealelor


Valuri de caldura din India pana in Etiopia, impasul creat de conflictul din Ucraina: pe o planeta in criza in care reflexele protectioniste se inmultesc, preturile cerealelor, mereu foarte mari, oscileaza in functie de turbulente, relateaza AFP.

Cea mai mica veste despre o mica sansa de a exporta mai multe cereale din Ucraina sau promisiunea unor averse pe campiile franceze de grau sunt intampinate cu usurare de pietele mondiale subminate de lipsa de certitudine, apreciaza analistii.

 

Dupa sedinte intense, pretul graului a scazut miercuri, apropiindu-se de pragul de 400 de euro pe tona - traversat in urma cu 11 zile - dupa o sedinta record de peste 444 de euro pe 17 mai pe Euronext.

 

India, al doilea mare producator din lume afectata de o canicula exceptionala, a anuntat pe 14 mai interzicerea totala a exporturilor sale de grau (estimate la aproximativ 8 milioane de tone in 2021-2022). Dar tara va exporta in cele din urma stocuri care au fost deja vandute.

 

''Piata se relaxeaza putin, mai ales dupa clarificarea situatiei Indiei'', a declarat Gautier Le Molgat, de la Agritel.

 

Dar, avertizeaza el, ''tendinta generala ramane optimista: asistam la mai multe mici corectii legate de contextul geopolitic si de vreme decat de o scadere durabila a preturilor''.

 

Printre stirile linistitoare, prognozele meteo mai favorabile in Statele Unite, in special privind ''productia de porumb''. ''Am plantat mai mult decat se astepta piata, in special porumb'', a spus Jason Roose de la US Commodities.

 

Un alt element de baza pentru culturile de porumb, apreciaza Dan Cekander de la DC Analysis, este incheierea unui acord intre Brazilia si China, care va autoriza importul de porumb brazilian.

 

In ceea ce priveste graul - chiar daca raman in continuare preocuparile dupa valurile de caldura din Europa - semanatul in Ucraina este mai putin catastrofal decat se credea: 60 pana la 80% din suprafetele de cereale au fost plantate, estimeaza Jason Roose.

 

In acest context tensionat in care inflatia explodeaza - ONU estimand ca in luna mai, ''mai mult de 200 de milioane de oameni se confrunta cu foamete acuta'' - reflexele protectioniste se inmultesc.



Poti fi interesat si de