Se scumpesc pungile din plastic. Ecotaxa a crescut

Se scumpesc pungile din plastic. Ecotaxa a crescut


Valoarea ecotaxei pentru pungi din plastic a crescut de la 0,1 lei la 0,15 lei pentru fiecare punga, potrivit OUG 50/2019, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial.

Astfel, ecotaxa, in valoare de 0,15 lei/bucata, se aplica tuturor pungilor de transport, cu exceptia celor fabricate din materialele care respecta anumite cerinte specific. "Ecotaxa se incaseaza de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere si se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil la punctul de vanzare, in vederea informarii consumatorilor finali, conform documentului oficial", se arata in actul normativ.

 

"Sunt vizate, in primul rand, acele pungi din plastic foarte subtire fara maner, pe care le gasim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe si legume, si pe care, ulterior, le reintalnim in natura. Nu putem asista pasivi la distrugerea ecosistemelor si trebuie, deci, sa actionam" a declarat Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

 

In afara de cresterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obliga taxarea oricarui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plata alternativele ecologice (biodegradabile si compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloza.

 

Masura este una esentiala pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar.Poti fi interesat si de