Se lanseaza masurile privind infiintarea grupurilor de producatori si primele de asigurare

Se lanseaza masurile privind infiintarea grupurilor de producatori si primele de asigurare


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a anuntat ca la sfarsitul acestei luni vor fi lansate cateva masuri din programul de tranzitie, care nu au suferit modificari, respectiv cele legate de infiintarea grupurilor de producatori si de primele de asigurare.

"Noi vrem ca la sfarsitul acestei luni sa incepem sa dam drumul la acele masuri care nu au suferit modificari si nu depind de Hotararea de Guvern (HG 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a masurilor PNDR n.r.) si anume infiintarea grupurilor de producatori si masura 17.1 privind primele de asigurare. Vrem sa le sa le dam drumul la sfarsitul lui iulie", a declarat Oros intr-o conferinta de presa, precizand ca lansarea masurilor de investitii din programul de tranzitie depinde foarte mult de aprobarea modificarilor din HG 226 care se refera la cadrul de implementare.

 

El a precizat ca Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) va putea modifica procedurile si softurile legate de bazele de date numai dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial.

 

De asemenea, pentru luna august este programata lansarea masurilor forfetare 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, unde sunt alocate 100 de milioane de euro, masurii 6.3 pentru fermele mici, 16.4 si 16.4a pentru cooperare pe orizontala si verticala.

 

"In septembrie, masurile pe care vrem sa le lansam sunt cele pe care vrem sa le lasam mai mult in consultare, pentru ca am adus modificari majore si ma refer la 4.1 si 4.2, unde avem aproape 1 miliard de euro pentru investitii in depozitare si procesare. Trebuie sa lasam minimum trei saptamani in consultare, iar ghidurile finale, repet, dupa aparitia HG. De asemenea, vor urma si masurile non-agricole, unde iarasi avem 150 de milioane de euro, masura 6. 2 si 6.4 si bineinteles pentru autoritatile publice locale masura 4,3 pentru drumuri agricole. Acesta este calendarul orientativ legat de perioada de tranzitie. Vedem care va fi rezultatul primei intalniri sub presedintia slovena si cat de repede vor merge acele regulamente care implementeaza acordul de compromis", a mai spus seful MADR.

 

Oros a reamintit ca pentru Pilonul II in programul de tranzitie sunt prevazute 3,2 miliarde de euro.

 

"Pentru investitii in ferma si in depozitare-procesare la nivel de ferma, peste un miliard de euro se duc in aceasta zona. Am splitat masura in opt sub-masuri in asa fel incat sa fie impactata fiecare zona din tara, pentru ca avem sume distincte si pentru constrangeri naturale si pentru zona montana", a adaugat ministrul Agriculturii.Poti fi interesat si de