Se inmultesc fermele de sturioni in Romania


Zeci de ferme specializate in cresterea si reproducerea sturionilor au aparut pe piata din Romania. In ciuda milioanelor de euro investite, fermierii trebuie sa se lupte cu braconierii din Delta.

sturioni2Zeci de ferme specializate in cresterea si reproducerea sturionilor au aparut pe piata din Romania. In ciuda milioanelor de euro investite, fermierii trebuie sa se lupte cu braconierii din Delta.


Fermele de sturioni sunt o afacere costisitoare si care se dovedeste abia dupa 7 ani profitabila. Investitia initiala este uriasa. 20 de milioane au fost costurile initiale ale familiei Maereanu, din localitatea tulceana Horia. O parte din bani au provenit din fonduri europene si au mers atat in crescatorie, cat si intr-un program de cercetare si obtinere de specii noi, potrivit stirileprotv.ro. Fondurile europene vin si cu obligatii. Una dintre ele o reprezinta obligativitata popularii Dunarii cu un numar de exemplare.

Ne-a venit ideea sa facem o ferma de sturioni sa ii reproducem in captivitate, sa ii lasam pe cei din Dunare sa supravietuiasca pentru ca vin de milioane de ani si ar fi frumos ca si urmasii nostri sa se bucure de ei, a declarat Marilena Maereanu, care conduce departamentul de cercetare al fermei de sturioni.

Afacerea e greu de intretinut, intrucat e nevoie de specialisti, iar acestia sunt greu de gasit. Insa odata pusa pe picioare aduce si profit. Un kilogram de carne de sturion costa 40 de lei, iar caviarul, 3.000 de lei kilogramul. Cel mai scump produs este caviarul de nisetru imperial, care se vinde cu 10.000 de lei kilogramul. Fermierii

Problema cea mai mare cu care se confrunta fermierii este reprezentata de braconaj. Multi patroni de restaurante prefera sa cumpere de la braconieri decat din crescatorii. Sunem foarte dezamagiti ca nu exista un control riguros si sa se stopeze braconajul. Tentatia este foarte mare pentru ca o femela de morun poate sa ii genereze braconierului 20-30 de mii de lei, poate si mai mult, a mai spus Marilena Maereanu pentru Pro TV.

Din cauza braconajului, in ciuda reprizelor de repopulare a Dunarii, numarul de exemplare nu a crescut.



Poti fi interesat si de