Se infiinteaza primul cluster pentru producatorii de carne certificata halal

Se infiinteaza primul cluster pentru producatorii de carne certificata halal


Mai multi producatori romani de carne certificata halal au identificat o oportunitate in piata de desfacere din tarile arabe si au decis sa se grupeze intr-un cluster, o forma de cooperare care ofera acces mai facil la informatii in domeniu si la instrumente de sprijin financiar.

clusterMai multi producatori romani de carne certificata halal au identificat o oportunitate in piata de desfacere din tarile arabe si au decis sa se grupeze intr-un cluster, o forma de cooperare care ofera acces mai facil la informatii in domeniu si la instrumente de sprijin financiar.

Costin Lianu, expert in comert exterior si director general al USH Pro Business, a anuntat infiintarea, la sfarsitul acestei luni, a primului Cluster halal din Romania, care va avea ca scop gasirea de noi piete de desfacere in randul tarilor arabe, interesate in special de carne de ovine si bovine.

Pentru a putea exporta carne in tarile in care traiesc importante comunitati musulmane, carnea provenita de pe piata romaneasca trebuie certificata halal. Acest lucru inseamna ca animalul a fost sacrificat respectandu-se anumite reguli, extrem de stricte, conforme principiilor religioase islamice.

Conceptul de halal presupune ca animalul sa fie in viata in momentul taierii, iar persoana care taie animalul trebuie sa fie un musulman. Lama cutitului trebuie sa fie ascutita, iar atat animalul ce urmeaza a fi taiat, cat si celelalte animale nu trebuie sa vada lama. Capul animalului trebuie sa fie orientat spre Mecca in timp ce macelarul pronunta trei cuvinte in araba. Se folosesc doua tehnici de taiere, a explicat Jamil Benabdallah, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltarea Turismului de Sanatate si Social din Franta, in cadrul conferintei Exportul de carne si produse agroalimentare de la jucator local, la jucator global.

Chiar daca obtinerea certificatului halal este destul de dificila, iar exploatarea in acest sistem este foarte riguroasa, producatorii au oportunitatea sa livreze produse pe o piata in continua expansiune, s-a afirmat in cadrul reuniunii.

Ideea este sa formam un cluster halal in Romania, sa aducem impreuna companii interesate. Avem un model Australian Halal -, avem suportul companiilor de pe piata si al Clastero. Pe 31 martie se va intruni comitetul de initiativa pentru a forma aceasta structura, apoi va trebui sa aducem producatori. Clusterul nu este o entitate comerciala, ci o alianta de afaceri. Sa fii intr-un cluster nu inseamna sa iti pierzi afacerea, identitatea, ci sa cooperezi cu alte firme. Deci, este in interesul companiilor sa formam aceasta platforma, a sustinut Costin Lianu, expert in comert exterior.

Valoarea pietei de carne din Romania se ridica la circa 3 miliarde de euro. Potrivit datelor INS, citate de zf.ro, cei mai mai exportatori de carne din 2016 sunt Smithfield Prod, AAylex Prod si Maria Trading. De altfel, Maria Trading, parte a grupului Maria, este unul dintre cei mai mari producatori de carne certificata halal din Romania.



Poti fi interesat si de