Se extinde gripa aviara la fermele de curcani Bravcod. Focarele au fost izolate

Se extinde gripa aviara la fermele de curcani Bravcod. Focarele au fost izolate


Un focar secundar de gripa aviara cu subtipul H5N1 a fost confirmat la o alta ferma de curcani, Bravcod SRL - F1, de pe platforma zootehnica Codlea, aflata in imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, si o noua suspiciune de prezenta a acestui virus a aparut la o alta ferma de curcani, Bravcod SRL - F5, care apartine aceluiasi agent economica informat Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Aceasta ferma, Bravcod SRL - F1, are un efectiv de 44.477 de curcani.

 

Vineri, pe 27 ianuarie, ANSVSA anunta ca Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o ferma de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploatatia comerciala de pasari Bravcod SRL - F2, de pe platforma zootehnica din localitatea Codlea, judetul Brasov.

 

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat ca intre cele doua ferme comerciale exista un raport de cauzalitate, acestea utilizand aceleasi mijloace de transport pentru furaje si aceleasi mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor.

 

In cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de masuri pentru fermele afectate de pe platforma zootehnica, care se aplica in focarul de boala si in zonele de protectie si supraveghere, in conformitate cu legislatia specifica, europeana si nationala.

 

"In zonele de protectie si supraveghere, stabilite in urma declararii focarelor, sunt mentinute masurile de restrictie severe privind circulatia persoanelor, animalelor si a mijloacelor de transport pentru toate fermele. Nici o pasare de curte si nici un mamifer domestic nu trebuie sa intre sau sa iasa din exploatatiile din zonele de restrictie, fara autorizarea autoritatii competente. Pentru exploatatiile din afara zonelor de restrictie continua aplicarea masurilor de supraveghere si control, astfel incat sa se poata interveni rapid, in eventualitatea depistarii unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare", se spune in comunicat.

 

Toate exploatatiile cu pasari sunt inspectate de un medic veterinar, care procedeaza la inspectia sau examenul clinic al pasarilor domestice si, dupa caz, la prelevari de probe in vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectarii, medicul veterinar verifica respectarea conditiilor de biosecuritate.

 

"Orice crestere a morbiditatii sau a mortalitatii, precum si orice scadere importanta inregistrata in datele de productie in exploatatii trebui semnalata de indata autoritatii competente sau medicului veterinar de libera practica", atrage atentia Autoritatea.

 

Totodata, sambata, a aparut o noua suspiciune de prezenta a virusului gripei aviare la o alta ferma de curcani, Bravcod SRL - F5, care apartine aceluiasi agent economic, cu un efectiv de 113.407 de pasari, unde au fost inregistrate mortalitati peste limita tehnologica.

 

"Astazi, 28 ianuarie, a aparut o noua suspiciune de prezenta a virusului gripei aviare la o alta ferma de curcani, Bravcod SRL - F5, care apartine aceluiasi agent economic, cu un efectiv de 113.407 de pasari, unde au fost inregistrate mortalitati peste limita tehnologica. Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, pentru confirmarea diagnosticului de gripa aviara. Masurile prevazute in decizia CLCB se vor mentine cel putin treizeci de zile de la data incheierii operatiunilor preliminare de curatare si dezinfectie a exploatatiilor infectate, in conformitate cu legislatia aplicabila".Poti fi interesat si de