Se cauta „Macelari de elita” pentru echipa care va reprezenta Romania la World Butchers’ Challenge 2025
Luni, 22 Aprilie 2024
Luni, 22 Aprilie 2024
Participarea unei echipe romanesti la WBC este un proiect initiat de Fundatia „Stefan Moldovan” din Cluj in colaborare cu Top Chef Macelar, cu scopul de a revitaliza meseria de macelar.
„In urma cu 30 de ani, cand am pus bazele carmangeriei impreuna cu tatal meu, Stefan, meseria de macelar era respectata si apreciata. Astazi este necesara o reevaluare a acestei meserii la nivel national, pentru ca tanara generatie sa fie atrasa de acest mestesug. Participarea la WBC va fi inceputul acestui proces. Vrem sa producem o schimbare de perceptie, fara de care va fi greu sa pastram dinamismul si dezvoltarea industriei carnii in Romania”, a declarat Cosmin Moldovan, presedintele Fundatiei „Stefan Moldovan” si directorul general al companiei Moldovan Carmangerie.
“Industria carnii are o nevoie reala de specialisti pentru a se dezvolta. Incurajam toti macelarii din fabricile si macelariile din Romania sa aiba curaj, sa iasa in fata, pentru ca impreuna putem duce aceasta meserie la un nivel ridicat”, a transmis Eugen Capra, CEO Bucharest Food Expo & CARNEXPO.
Pentru a-i gasi pe cei 10 meseriasi, Fundatia „Stefan Moldovan", sustinuta de Auchan si BCR, organizeaza patru selectii regionale, sub genericul „Macelari de elita".
„Meseria de macelar este una foarte importanta in comertul alimentar, care se remarca prin exigenta, deschidere si corectitudine. Pasiunea si respectul fata de meserie sunt elementele cheie pe care orice concurent trebuie sa le demonstreze atat in cadrul concursului, cat si pe viitor, in practica. Ne bucuram sa fim parte din acest eveniment care recunoaste si celebreaza valoarea unica pe care macelarii o aduc fiecarei mese si uram succes tuturor concurentilor”, a declarat Mihai Toader, Business Unit Director Auchan Romania.
Inainte de selectia propriu-zisa, doritorii sunt invitati sa se inscrie pe site-ul elitamacelarilor.ro, dupa cum urmeaza:
- 22 aprilie – 12 mai pentru candidatii din zona Clujului
- 6-20 mai pentru zona Timisoarei
- 20 mai – 3 iunie pentru zona Iasului
- 10-24 iunie pentru zona Bucurestiului
Macelarii care se inscriu au posibilitatea sa aleaga, in functie de varsta si de abilitatile tehnice, una dintre urmatoarele categorii pentru care sa concureze: ucenic macelar (sub 30 de ani), tanar macelar (sub 35 ani) sau maestru macelar.
Selectiile vor avea loc in hipermarketurile Auchan din Cluj-Napoca (18 mai), Timisoara (25 mai), Iasi (8 iunie) si Bucuresti (29 iunie). Candidatii vor avea la dispozitie cate 45 de minute pentru a transa semicarcase de porc sau vita si pentru a transforma carnea rezultata in diferite preparate. Juriul va puncta fiecare candidat in functie de tehnica de realizare a transarii, precum si de creativitatea si complexitatea preparatelor finale. Cele patru zile de competitie vor fi adevarate spectacole, la care toti cei prezenti in Auchan vor fi invitati sa asiste, iar apoi sa deguste preparatele rezultate.
Cei selectati se vor alatura celor trei maestri macelari care si-au castigat deja recunoasterea in cadrul Top Chef Macelar: Ionut Alexandru Anghel si Gabriel Arghir de la Carmangeria Ozana (locul I in 2022 si 2023), precum si Sandu Mirea de la hipermarketul Auchan Drumul Taberei din Bucuresti (locul II in 2022).
Doi tineri macelari, alesi in urma selectiilor si sustinuti de BCR, vor concura in preziua competitiei WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice si World Champion Young Butcher. Astfel, echipa care va reprezenta Romania la WBC va fi formata din capitan, sase titulari seniori, doi tineri ucenici si patru rezerve.
Odata formata, echipa „Macelari de elita” va intra intr-o perioada de antrenamente, care vor avea loc in spatiul pus la dispozitie de compania Moldovan Carmangerie din Cluj. De asemenea, echipa va fi prezentata in cadrul editiei 2024 a Top Chef Macelar, unde va sustine o demonstratie speciala.
World Butchers' Challenge a debutat ca o intrecere intre echipe de macelari din Noua Zeelanda si Australia. Este un eveniment bianual ajuns la cea de-a opta editie, care se va desfasura in 30-31 martie 2025 la Paris (Franta). Romania va participa alaturi de alte 14 tari: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franta, Germania, Indonezia, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelanda, Portugalia, Spania si USA.
Proiect initiat de Fundatia „Stefan Moldovan” in colaborare cu Top Chef Macelar, CARNEXPO, Industria Carnii.ro si AgroTransilvania Cluster
Parteneri strategici: Auchan si BCR
Parteneri principali: Moldovan Carmangerie, RBC, Salesianer, Monceanu Inocasings
Parteneri: Ion Mos, Emerson Technik, Rottaprint, Marchand, TESTO
Partener institutional: Consiliul Judetean Cluj
Topul preferintelor Tadaaazz 2024 Clasamentul preparatelor preferate de romani este completat de...
Valorile maxime ale ajutorului : - pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrului ge...
"Ciorba ocupa prima pozitie in topul preferintelor, fiind cel mai comandat fel de mancare traditi...