Schema de ajutor in valoare de 4 miliarde de euro pentru firmele din Romania

Schema de ajutor in valoare de 4 miliarde de euro pentru firmele din Romania


Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor pentru Romania, in valoare de patru miliarde de euro (aproximativ 19,7 miliarde lei), in vederea sprijinirii intreprinderilor din toate sectoarele in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

Schema a fost aprobata in temeiul cadrului temporar de criza privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 si modificat la 20 iulie 2022, in baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene ('TFUE'), in care se recunoaste faptul ca economia UE se confrunta cu perturbari grave.

 

'Razboiul de agresiune nejustificat purtat de Rusia impotriva Ucrainei continua sa aiba efecte negative asupra economiei UE si a Romaniei. Schema de ajutoare in valoare de 4 miliarde de euro aprobata astazi va permite Romaniei sa atenueze impactul economic al actualei crize geopolitice asupra intreprinderilor din toate sectoarele', a declarat vicepresedinta executiva Margrethe Vestager.

 

Romania a notificat Comisiei, in temeiul cadrului temporar de criza, o schema in valoare de 4 miliarde euro (aproximativ 19,7 miliarde lei) pentru sprijinirea intreprinderilor de toate dimensiunile si din toate sectoarele in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia.

 

In cadrul acestei masuri, ajutorul va lua forma de: garantii pentru imprumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde euro (aproximativ 17,75 miliarde lei) si granturi directe, cu un buget maxim de 390 de milioane euro (aproximativ 1,93 miliarde lei), pentru a compensa o parte din costurile datorate in cadrul imprumuturilor garantate.

 

Avand in vedere gradul ridicat de incertitudine economica cauzat de situatia geopolitica actuala, schema urmareste sa asigure faptul ca intreprinderile afectate dispun in continuare de suficiente lichiditati, permitand bancilor sa continue sa acorde imprumuturi economiei reale.

 

Beneficiarii eligibili vor avea dreptul de a primi noi imprumuturi care sunt acoperite de o garantie de stat de pana la 90% din valoarea imprumutului, cu scadente maxime de pana la sase ani.

 

Comisia a constatat ca schema de ajutoare a Romaniei indeplineste conditiile prevazute in cadrul temporar de criza. In special, in ceea ce priveste garantiile pentru imprumuturi, ajutoarele vor acoperi garantiile pentru imprumuturi cu o anumita scadenta si o valoare limitata. In ceea ce priveste cuantumurile limitate ale ajutoarelor sub forma de granturi directe, ajutoarele nu vor depasi 62.000 euro si 75.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul agriculturii si, respectiv, al pescuitului acvaculturii si 500.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in oricare din celelalte sectoare. Sprijinul in cadrul schemei va fi acordat pana cel tarziu la 31 decembrie 2022.

 

Comisia a concluzionat ca schema de ajutoare acordata de Romania este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar de criza.

 

Avand in vedere aceste considerente, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.Poti fi interesat si de