Scandia Food: Controlul ANSVSA releva ca produsele retrase de pe piata britanica se incadreaza in limitele de continut admise

Scandia Food: Controlul ANSVSA releva ca produsele retrase de pe piata britanica se incadreaza in limitele de continut admise


Conservele de carne de vita retrase de la comercializare pe piata britanica, in urma detectarii de ADN de cal, se incadreaza in limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene in vigoare, releva rezultatele obtinute in urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor. Potrivit unui comunicat al companiei producatoare, Scandia Food, retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinta a unei etichetari neconforme. "Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat in intreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezinta o exceptie, luand in considerare faptul ca celelalte loturi care au fost retrase de pe piata din Anglia si examinate au avut un rezultat favorabil comercializarii si consumului. Astazi, in urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor, am fost instiintati ca produsele Scandia Food se incadreaza in limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene in vigoare (Recomandarea UE99/2013)', a declarat directorul general al companiei, Andrei Ursulescu.

scandiafoodConservele de carne de vita retrase de la comercializare pe piata britanica, in urma detectarii de ADN de cal, se incadreaza in limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene in vigoare, releva rezultatele obtinute in urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor. Potrivit unui comunicat al companiei producatoare, Scandia Food, retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinta a unei etichetari neconforme. "Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat in intreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezinta o exceptie, luand in considerare faptul ca celelalte loturi care au fost retrase de pe piata din Anglia si examinate au avut un rezultat favorabil comercializarii si consumului. Astazi, in urma unui control efectuat de Autoritatea Nationala Sanitara si Pentru Siguranta Alimentelor, am fost instiintati ca produsele Scandia Food se incadreaza in limitele de continut admise si sunt conforme cu toate standardele europene in vigoare (Recomandarea UE99/2013)', a declarat directorul general al companiei, Andrei Ursulescu.

Produsele retrase de pe piata din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor facute publice joi, de catre Agentia Britanica pentru Siguranta Alimentara, sunt produse care provin de la Scandia Food, facand parte din lotul 13.04.C. Intreg lotul a fost retras de la comercializare de pe piata britanica. Totodata, Scandia Food a tinut sa clarifice diferenta intre sintagmele folosite pe aceasta tema respectiv 'urme de ADN de cal' si 'continut de carne de cal'.

"In situatia data, este vorba despre urme de ADN, ceea ce inseamna ca lotul respectiv a intrat in contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil pe traseul de productie de la furnizorul de materie prima, pana la momentul ambalarii, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenta urmelor de ADN cabalin provine cel mai probabil de la o eroare din timpul procesului de transare si transportare a materiei prime, etape ce intra in responsabilitatea furnizorilor de carnuri, si care nu au nicio legatura cu Scandia Food. La momentul receptiei efectuate de catre Scandia Food pentru materia prima, din lotul 13.04.C., aceasta a fost insotita de acte doveditoare in conformitate cu legislatia in vigoare. Conservele retrase de pe piata nu aveau continut de carne de cal, ci contineau ADN de cal, in proportia comunicata de autoritatea britanica. Produsele in cauza nu au fost retrase pentru ca ar fi pus in pericol sanatatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN", se mentioneaza in comunicatul companiei.

Scandia Food mentioneaza ca in procesul de productie a conservelor de carne de vita foloseste exclusiv materie prima din aceasta specie.
Conform documentului, calitatea si siguranta produselor Scandia Food sunt certificate prin implementarea standardelor de management al calitatii si sigurantei alimentului: SR EN ISO 9001:2008 si SR EN ISO 22000:2005. Tot pentru siguranta consumatorilor si pentru a respecta atat legislatia nationala aflata in vigoare, cat si pe cea internationala, Scandia a implementat si standarde internationale de management al calitatii si sigurantei alimentului: IFS 5 (International Food Standard) si BRC (British Retail Consortium). Compania este lider pe piata conservelor pe baza de carne din Romania si unul dintre cei mai mari si mai vechi producatori de conserve din tara.

Compania are 650 de angajati si investeste constant in dezvoltarea si retehnologizarea productiei, implementand cele mai inalte standarde de siguranta alimentara. In 2011 Scandia a inaugurat o noua fabrica la Sibiu, in care a investit peste 40 de milioane de euro, fabrica ce respecta toate normele de siguranta.
Compania Scandia exporta de sase ani conserve de carne fara a avea niciun incident in tari precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Japonia, se mai mentioneaza in comunicat.
Un lot de conserve continand carne feliata de vita a fost retras de la vanzare in doua retele de magazine din Marea Britanie in urma detectarii de ADN de cal. Conservele erau produse in Romania in ianuarie 2013, relateaza joi Sky News. Agentia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) a anuntat ca loturile de conserve produse in Romania in luna ianuarie a acestui an au fost livrate retelelor de magazine Home Bargains si Quality Save de pe teritoriul britanic. Declaratia FSA confirma ca pachetele de 320 de grame avand scris pe eticheta Carne feliata de vita in sos' contineau intre 1% si 5% ADN de cal. Prezenta ADN-ului de cal a fost identificata in timpul unui test de rutina realizat de specialistii FSA din Consiliul districtului Lincolnshire menit sa verifice eventuala prezenta a fenilbutazonei, o substanta analgezica. Potrivit Agerpres, loturile respective de conserve au fost retrase de la vanzare deoarece carnea de cal nu figura pe lista ingredientelor de pe eticheta. Produsele aveau ca data de expirare ianuarie 2016, adauga sursa citata.



Poti fi interesat si de