Sase produse traditionale din peste au primit certificate de atestare

Sase produse traditionale din peste au primit certificate de atestare


Sase produse ale unei companii din localitatea brasoveana Halchiu, care au ca ingredient pestele dintr-o arie naturala protejata Sit Natura 2000 si Sit Ramsar, au fost recunoscute ca produse traditionale, primind certificatele de atestare in acest sens.

sase peste1Sase produse ale unei companii din localitatea brasoveana Halchiu, care au ca ingredient pestele dintr-o arie naturala protejata Sit Natura 2000 si Sit Ramsar, au fost recunoscute ca produse traditionale, primind certificatele de atestare in acest sens.


Este vorba despre Bagheta Pescareasca - Delta din Carpati Doripesco, Salata de Icre de Crap - Delta din Carpati Doripesco, Salata de Icre Ardeleneasca - Delta din Carpati Doripesco, Pastrav Ardelenesc - Delta din Carpati Doripesco, Pastrama Pescareasca - Delta din Carpati Doripesco si Batog Afumat - Delta din Carpati Doripesco.

"Pe langa aceste produse pentru care am obtinut atestarea, am depus documentatia pentru a obtine Denumirea de origine protejata (DOP), pentru produsul Novac afumat din "Tara Barsei" si asteptam ca, in cel mai scurt timp, sa obtinem si aceasta atestare. O parte dintre produsele noastre se exporta in Germania si in Franta, iar in Romania produsele se gasesc in marile supermarketuri, dar si in cele sase magazine proprii, trei restaurante cu specific pescaresc si sase pescarii", a precizat pentru Agerpres Ruxandra Coc, director de dezvoltare in cadrul companiei brasovene.

Delta din Carpati Doripesco reprezinta o arie naturala protejata Sit Natura 2000 si Sit Ramsar. Pestele folosit la prepararea produselor este crescut in complexele piscicole aflate in custodia firmei, se transporta viu, in hidrobioane, catre sectia de procesare, unde ajunge in maxim o ora. In plus, de la receptie si pana la obtinerea produselor finite, nu se depasesc 72 de ore, asigurandu-se prospetimea, siguranta si calitatea produsului finit, a mai precizat sursa citata.

La finalul anului trecut a fost adoptat si publicat in Monitorul Oficial ordinul privind produsele traditionale, cu formularul prin care producatorii pot solicita includerea in Registrul National al Produselor Traditionale, urmand apoi sa primeasca un atestat pentru produsele recunoscute ca incadrandu-se in cerintele actului normativ. Dupa aparitia actului normativ, toti producatorii care detineau atestate de produse traditionale au intrat intr-un proces de reevaluare a acestora.

Produs traditional inseamna produs obtinut din materii prime din zona de productie si care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, cu exceptia celor naturali, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si /sau de prelucrare, si un procedeu tehnologic traditional, si care se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.



Poti fi interesat si de