Sapte firme au incheiat contracte de finantare prin POPAM
Vineri, 12 Ianuarie 2018
Vineri, 12 Ianuarie 2018
Un numar de sapte societati comerciale din judetul Tulcea au semnat anul trecut contracte de finantare in valoare totala de peste 35 de milioane de lei pentru derularea unor proiecte sustinute prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM), potrivit datelor facute publice de Autoritatea de Management a acestui program pe site-ul propriu, ampeste.ro.
Cea mai mare suma acordata pentru un proiect finantat prin POPAM, de 19.797.144,91 lei, va fi acordata pentru un proiect care vizeaza amenajarea unei ferme piscicole in comuna Murighiol. Contractul de finantare a fost incheiat in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, iar proiectul se va finaliza in luna august a acestui an.
Doua proiecte vizeaza infiintarea unor unitati de prelucrare a pestelui si a produselor din peste la Sfantu Gheorghe si Murighiol, valoarea totala a celor doua contracte fiind de circa 4 milioane de lei. Unitatea de la Sfntu Gheorghe, a carei infiintare costa peste 2,1 milioane de lei, va incepe sa functioneze in luna aprilie a acestui an, in timp ce proiectul pentru unitatea de la Murighiol, al carui buget total este de peste 1,9 milioane de lei, va fi incheiat pe data de 23 august 2019.
Celelalte patru proiecte ale caror contracte de finantare au fost semnate anul trecut de Autoritatea de Management a POPAM au in vedere acordarea unor compensatii financiare pentru pierderile cauzate de existenta unor situri Natura 2000 sau a unor arii naturale protejate.
Potrivit listei beneficiarilor POPAM, societatile comerciale din orasul Babadag si din comunele Murighiol, Jurilovca si Crisan vor primi compensatii intre 512.752 lei si 4.702.441,77 lei.
De altfel, la finele anului trecut, Autoritatea de Management a POPAM a anuntat ca 16 societati comerciale cu activitate in acvacultura vor primi ajutoare publice nerambursabile in valoare totala de peste 32 de milioane de lei. Printre acestea se afla si patru societati din judetul Tulcea care, in baza contractelor care urmeaza sa se semneze, vor primi compensatii in valoare totala de 6.117.729,32 de lei.
Compensatiile se acorda potrivit normelor europene intr-o singura transa sau mai multe, iar pentru a le primi, beneficiarii trebuie sa se angajeze ca in urmatorii cinci ani vor utiliza metode de acvacultura cu impact pozitiv asupra mediului.
Solicitantii eligibili pentru accesarea ajutoarelor nerambursabile din bani publici sunt operatori economici care detin amenajari piscicole aflate in situri Natura 2000 si au inregistrat pierderi de venituri, din cauza obligativitatii indeplinirii unor cerinte sau din cauza unor restrictii impuse de planurile de management adoptate de autoritati pentru protejarea speciilor din aceste situri.
Natura 2000 cuprinde situri de importanta comunitara si arii de protectie speciala avifaunistica. Programul a fost infiintat de Uniunea Europeana la sfrsitul anilor 1990 pentru protejarea speciilor aflate pe cale de disparitie, iar in Romnia a fost lansat in anul 2006. La vremea respectiva, peste 80% din suprafata judetului Tulcea se afla in programul Natura 2000, iar ulterior, la cererea organizatiilor neguvernamentale, el a fost extins, astfel ca peste 82% din suprafata judetului se afla in program.
Potrivit normelor europene, ariile naturale din siturile Natura 2000 sunt gestionate de custozi, asociatii neguvernamentale sau institutii ale statului, pe baza unor planuri de management care prevad restrictii si activitatile permise.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...