Salaul de Timis, primul peste produs, crescut si prelucrat in judet
Marti, 03 Ianuarie 2017
Marti, 03 Ianuarie 2017
Pe pietele din regiunea de vest a tarii se va comercializa, din anul 2017, primul soi de salau produs, crescut si prelucrat in judetul Timis, in baza unui proiect cu finantare europeana scris de un expert al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Timis pentru un om de afaceri din Lugoj.
Am scris doua proiecte pe AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale) care asigura implementarea tehnica si financiara a Fondului European Agricol pentru clienti. Este o fabrica de crestere a salaului in regim intensiv, unul in Timis, la Lugoj, si unul in Valcea. Sunt proiecte castigate si implementate deja de beneficiar, iar la anul vor comercializa salau in pietele din regiune. Vorbim despre prima astfel de afacere din vestul tarii, a declarat pentru AGERPRES Octavian Culda, director Departamentul de Programe de Dezvoltare, Finantare si Consultanta din cadrul CCIA Timis.
Potrivit acestuia, daca in primul proiect a fost construita hala de crestere a salaului in regim intensiv in bazine, in regim controlat, in 2017 se va pregati un al doilea proiect tot pentru clientul de la Lugoj, pentru a si procesa pestele. Urmeaza sa se decida daca va fi fabrica de conserve sau daca va fi o hala de prelucrare a fileului de salau, a spus Culda.
El a subliniat ca in acest fel, banatenii nu vor mai importa salaul, ci va fi salau de Timis, produs, crescut si prelucrat in zona. Cele doua proiecte sunt de 1 milion de euro si 2,5 milioane de euro, pentru cei doi clienti, a mai spus Culda.
n urma cu trei ani, administratia timiseana si mediul de afaceri local se pregateau sa deschida prima fabrica de conserve de peste din judet, cu aport financiar din fonduri structurale, tinand cont ca in zona exista mai multe ferme piscicole care produc deja diverse preparate si semipreparate din peste.
Noi lansam un apel catre toti investitorii cu potential sa se asocieze, pentru ca ne dorim o fabrica de conserve de peste in Timis. Aceasta ar permite sa cream un centru de prelucrare cu o linie tehnologica de care sa beneficieze toti producatorii piscicoli, declara pentru AGERPRES Marian Constantin Vasile, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis la acea data.
Dorel Lazu, presedinte Asociatiei Banat Sturio si cadru didactic asociat al Universitatii de ?tiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului arata tot atunci, ca in judet exista spatii de 20 de milioane de euro, hale de crestere super-intensiva a pestelui, cu o productie de 50 pana la 100 kg/mc de apa.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...