Salata traditionala cu icre de crap, un nou produs romanesc recunoscut si protejat in UE

Salata traditionala cu icre de crap, un nou produs romanesc recunoscut si protejat in UE


Comisia Europeana a aprobat miercuri inscrierea produsului romanesc 'Salata traditionala cu icre de crap' in registrul Specialitatilor Traditionale Garantate (STG), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Aceasta decizie vine dupa ce in luna iunie a acestui an, Comisia Europeana a aprobat inscrierea produsului romanesc 'Salata cu icre de stiuca de Tulcea' in registrul produselor care beneficiaza de Indicatie Geografica Protejata (IGP).

 

Potrivit executivului comunitar, 'Salata traditionala cu icre de crap' este un produs obtinut pe baza icrelor de crap sarate, ulei de floarea soarelui, apa minerala si suc de lamaie. Produsul este disponibil in doua variante: cu sau fara ceapa. 'Salata traditionala cu icre de crap' este produsa din materii prime sau ingrediente care sunt utilizate traditional si se caracterizeaza prin aspectul sau, consistenta sa, aroma si gustul sau.

 

Aceasta noua indicatie se va alatura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european, a caror lista este disponibila in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR).

 

Romania avea anterior opt produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care sapte Indicatii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Tara Barsei, scrumbia de Dunare afumata, Carnatii de Plescoi, Cascaval de Saveni si Salata cu icre de stiuca de Tulcea, iar Telemeaua de Ibanesti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (DOP).

 

La Comisia Europeana se mai afla depuse documentatiile pentru inca doua produse in scopul dobandirii protectiei europene, ambele pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata: Telemea de Sibiu si Placinta dobrogeana.

 

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibila inregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judet Valcea), Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata deltaica cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Samburesti, Carnati oltenesti, Mere de Voinesti etc.



Poti fi interesat si de