Salamul de Sibiu, promovat la Agra 2016, in Slovenia
Miercuri, 07 Septembrie 2016
Miercuri, 07 Septembrie 2016
Salamul de Sibiu, produs care a obtinut la inceputul acestui an inregistrarea de Indicatie Geografica Protejata (IGP) la nivelul Uniunii Europene, a fost promovat in Slovenia, in cadrul Agra 2016, unul dintre cele mai importante targuri pentru agricultura si alimentatie, reunind atat state membre ale Uniunii Europene, cat si din afara acesteia.
Din partea Romaniei a fost prezenta o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condusa de Daniel Dumitru Botanoiu. Este pentru a doua oara cand o delegatie a MADR participa la acest targ cu un stand de informare privind strategiile si politicile din domeniul de competenta, in fiecare dintre zilele evenimentului fiind expuse pentru degustare produse de calitate, reprezentative pentru Romania.
Salamul de Sibiu este unul dintre cele mai apreciate produse romanesti si ne face placere, de fiecare data cand ii putem promova in afara granitelor tarii. Implicarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in sustinerea produselor de calitate ne bucura si ne ofera prilejul de a construi un brand puternic si reprezentativ valorilor noastre., a declarant Carmen Gavrilescu, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu si Marketing Manager al Agricola Bacau.
Vizitatorii Agra 2016 au avut astfel ocazia sa cunoasca diferite porturi populare din zone ale Romaniei, sa descopere diverse traditii si mestesuguri, dar, mai ales, sa guste produse cu inregistrarea de Indicatie Geografica Protejata sau Denumire de Origine Protejata, precum si alte produse reprezentative, cum ar fi zacusca de peste din zona Dobrogei sau Cozonacul Domnesc din Moldova.
O traditie veche de mai bine de un secol
Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) este o structura sustinuta de presedintii celor sase companii membre, iar conducerea organizatiei este reprezentata prin Carmen Gavrilescu, in calitate de presedinte, si de Sorin Minea, presedinte Angst, in calitate de vicepresedinte. Asocierea la APSS se realizeaza prin completarea unei cereri si prin parcurgerea procedurii, conform legislatiei in vigoare, conditiile de a deveni membru fiind detinerea unei fabrici (cu tehnologie adecvata realizarii produsului), realizarea produsului conform caietului de sarcini si apartenenta la arealul geografic format din judetele Bacau, Brasov, Calarasi, Covasna, Ilfov, Prahova, Sibiu si din Municipiul Bucuresti.
Gustul specific al Salamului de Sibiu este rezultatul unei retete vechi, de peste 100 de ani si se datoreaza ingredientelor atent selectionate, de la carnea si slanina folosite, la condiment, si fumului utilizat provenit din lemnul de esenta tare din padurile Romaniei, dar mai ales celor care se formeaza in cursul fermentatiei, din glucide, proteine sau lipide. Aroma inconfundabila a Salamului de Sibiu este, de asemenea, rezultatul perioadei indelungate de uscare si maturare.
Dincolo de aceste aspecte de diferentiere, in contextul indicatiei geografice protejate, specificitatea Salamului de Sibiu se bazeaza in special pe o metoda specifica de productie data de priceperea producatorilor locali si pe gustul produsului, datorat caracteristicilor unora dintre ingredientele auxiliare folosite in procesul de fabricatie. Resursele umane isi pastreaza relevanta in procesul de fabricare a Salamului de Sibiu - multe dintre etapele de productie se efectueaza manual, procesul de productie ramanand neschimbat decenii intregi.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...