'Salamul de Sibiu', in faza finala de opozitie pe plan national
Luni, 03 Noiembrie 2014
Luni, 03 Noiembrie 2014
'Salamul de Sibiu' se afla in faza finala de opozitie pe plan national, iar dupa 15 noiembrie documentatia va fi trimisa Uniunii Europene pentru a obtine protectie si recunoastere la nivelul statelor comunitare, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Pentru 'Salamul de Sibiu', documentatia este pe site-ul Ministerului Agriculturii, iar termenul limita pentru opozitie, la nivel national, este 15 noiembrie. Sunt semnale din tara ca va fi o opozitie, trebuie sa vedem despre ce este vorba ca sa rezolvam problema si sa mergem mai departe cu documentatia catre Uniunea Europeana pentru a obtine protectie si recunoastere la nivelul Uniunii Europene pentru Indicatie Geografica Protejata (IGP), unde va sta in opozitie timp de sase luni", a spus Morarescu.
Cinci producatori romani de mezeluri, care realizeaza 90% din productia de salam de Sibiu din Romania, au decis infiintarea Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS), in vederea obtinerii Indicatiei Geografice Protejata la nivel comunitar pentru acest produs, dar si pentru cresterea puterii economice a producatorilor pe plan national si international. Cei cinci producatori sunt Agricola Bacau, Aldis, H&E Reinert, Salsi si Scandia Romania.
Directorul general in MADR a precizat ca, pana la finele anului, Romania va avea trei produse recunoscute la nivel european, deoarece alte doua produse, 'Telemeaua de Ibanesti' si 'Peste Novac afumat de Tara Barsei', sunt deja in faza finala de opozitie pe site-ul Uniunii Europene.
"Pentru celelalte doua produse, 'Telemeaua de Ibanesti' si 'Peste Novac afumat de Tara Barsei', au fost cateva observatii de forma, nu de fond, dar am dat raspunsul cuvenit si nu mai sunt probleme. Acum sunt la nivel european, pe site-ul UE, iar la sfarsitul anului expira perioada de opozitie pentru ambele produse si, astfel, Romania va avea trei produse protejate la nivel comunitar. Sper ca la sfarsitul anului 2015 sa avem cel putin 10 produse cu documentatiile trimise la UE, produse pe care le-am identificat ca fiind de notorietate. Am inceput sa lucram cu grupurile aplicante in asa fel incat ei sa depuna documentatia", a mai spus Viorel Morarescu.
Cele zece produse care se afla in pregatire pentru obtinerea protectiei europene sunt 'Branza de Covurlui', 'Salamul de Nadlac', 'Pita de Pecica', 'Carnatii de Plescoi', 'Salamul de Sibiu', 'Virsli', 'Branza de Giulianca Braila', 'Gemul de Rubarba', 'Scrumbia de Dunare eviscerata afumata' si 'Telemeaua de la Marginimea Sibiului'.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia, 296, Franta, 243, Spania, 205, Portugalia, 139, Grecia, 106, si Germania, 96.
Desi a intrat odata cu Romania in Uniunea Europeana, Bulgaria are trei produse cu Denumire de Origine Protejata (DOP) si 11 cu IGP, iar Italia si Franta detin suprematia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...