SUA ar putea relua importurile de carne de vita din UE

SUA ar putea relua importurile de carne de vita din UE


Statele Unite sunt pe punctul de a permite din nou importurile de carne de vita din Europa, la 16 ani de la interzicerea acestora din cauza bolii vacii nebune, a anuntat marti secretarul american pentru agricultura, Tom Vilsack, relateaza DPA.

sua carne-vita1Statele Unite sunt pe punctul de a permite din nou importurile de carne de vita din Europa, la 16 ani de la interzicerea acestora din cauza bolii vacii nebune, a anuntat marti secretarul american pentru agricultura, Tom Vilsack, relateaza DPA.


Autoritatile americane vor inspecta operatiunile privind carnea de vita din Olanda si Irlanda in aceasta luna si luna viitoare pentru a se asigura ca nu exista probleme privind siguranta alimentara, a spus oficialul american.
"Ne asteptam si anticipam ca, daca nu vor fi probleme cu acele verificari, cele doua tari sa aiba acces la pietele noastre la scurt timp dupa", a afirmat Vilsack la Bruxelles, dupa o intalnire cu comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos.

Olanda si Irlanda sunt statele care au ajuns cel mai departe in acest proces pe care SUA l-au instituit pentru a restabili comertul de carne de vita cu Uniunea Europeana.
"Invitam si celelalte tari europene sa faca acelasi lucru pe care l-au facut Olanda si Irlanda", a spus Vilsack.

Franta, Germania, Italia si Marea Britanie sunt principalii producatori de carne de vita si de vitel din UE, potrivit Comisiei Europene. Blocul comunitar a produs aproximativ 7,9 milioane de tone de carne de vita in 2011, potrivit Executivului UE.

SUA au instituit interzicerea importurilor de carne de vita din UE in 1998 pentru a preveni raspandirea encefalopatiei spongiforme bovine, cunoscuta ca boala vacii nebune, care a afectat Marea Britanie in anii '80 si '90.
Boala vacii nebune poate duce la oameni la o varianta mortala a bolii Creutzfeld-Jakob, o afectiune degenerativa a creierului.

UE a criticat SUA pentru aceasta interdictie, considerand-o nejustificata si prea extinsa. Washingtonul a decis in noiembrie sa renunte la interdictie.
SUA si UE negociaza in prezent un acord important de liber schimb. Agricultura si siguranta alimentara sunt printre cele mai dificile aspecte, organizatiile de protectie a consumatorilor exprimandu-si temerea ca acordul ar putea duce la o relaxare a standardelor de protectie, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de