S-au confirmat focarele de pesta porcina din Vestul tarii

S-au confirmat focarele de pesta porcina din Vestul tarii


Prezenta virusului pestei porcine africane la porcii din doua gospodarii din judetele Timis si Arad a fost confirmata luni, informeaza Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

In cazul judetului Timis, prezenta virusului PPA a fost confimata intr-o gospodarie din localitatea Belint, in timp ce in judetul Arad confirmarea virusului s-a facut intr-o gospodarie din orasul Arad.

 

"In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (IDSA) - Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta. Gospodariile afectate au fost plasate sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei", se mentioneaza in comunicat.

 

Din investigatiile preliminare, animalele din cele doua judete proveneau de la o persoana din Bihor. In ambele cazuri, porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare si nici insotite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscriptiile respective nefiind anuntati de aceste tranzactii, fapt ce constituie o incalcare grava a legislatiei.

 

Cazul se afla in continuare in cercetarea autoritatilor sanitare veterinare judetene si ale organelor de politie, iar investigatiile vor continua si in zilele urmatoare.

 

"Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane. DSVSA Timis si Arad reiau solicitarile catre crescatorii de porcine sa nu procedeze la achizitii de porcine neidentificate prin crotalii si fara a fi insotite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice miscare a porcinelor din exploatatiile de origine catre alte locatii se poate efectua doar dupa anuntarea, in prealabil, a medicului veterinar din circumscriptia sanitara veterinara locala. Orice caz de moarte sau imbolnavire a animalelor din gospodarie trebuie adus imediat la cunostinta autoritatilor sanitare veterinare. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor de prevenire si combatere a bolii, avand in vedere gravitatea acesteia si consecintele economice deosebit de grave generate de aparitia ei", se mai precizeaza in comunicat.

 

ANSVSA reitereaza ca pesta porcina africana nu afecteaza omul, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici si mistretii.



Poti fi interesat si de