S-a lansat aplicatia Catalogul Produselor Alimentare Certificate

S-a lansat aplicatia Catalogul Produselor Alimentare Certificate


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a lansat vineri, la INDAGRA, Catalogul Produselor Alimentare Certificate, o aplicatie pentru telefoane mobile care gaseste "drumul" catre 850 de produse agroalimentare atestate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Aplicatia a fost gandita si pornita de la o nevoie a Departamentului IT din AFIR care isi dorea sa mearga in zona rurala a Romaniei si sa identifice produse certificate validate cu increderea statului roman, ca acele produse sunt autentice. La vremea respectiva nu exista o astfel de interfata cu doar o insiruire de producatori si detalii fara niciun apetit pentru consumatori. Ei au creionat o aplicatie destinata telefoanelor mobile, astfel incat orice consumator poate intra pentru a afla ce producatori sunt pe o raza de pana la 100 de kilometri, care sunt produsele certificate de MADR, care sunt retetele care conduc la realizarea acestor produse si in felul acesta sa faca mai facila ajungerea consumatorului efectiv la producator, pentru ca ei au conectat aceasta aplicatie cu hartile disponibile de la Google astfel incat sa te duci la poarta consumatorului si sa iti achizitionezi acele produse", a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

 

El a spus ca aplicatia va ajuta consumatorul sa se fereasca de falsuri, pentru ca tot ceea ce certifica MADR pe hartie va fi introdus automat si in aceasta aplicatie, iar toate inscrierile viitoare se vor face exclusiv online.

 

Chesnoiu a spus ca aplicatia a fost facuta in sistem de voluntariat de angajatii AFIR, costurile fiind legate doar de timpul muncit in plus de acesti angajati.

 

"Aplicatia poate fi folosita pe intreaga planeta atat timp cand produsul are un QR cod il puteti scana cu aceasta aplicatie si va da toate detaliile despre produs, despre reteta, despre producator, cand a fost certificat sau daca mai are certificat valabil. Daca un certificat expira, acest produs este scos automat din baza de date. Urmeaza sa se introduca acum QR cod pe aceste produse. Noi o sa-i informam ca exista o astfel de aplicatie si ei cu siguranta vor folosi acest mijloc modern", a spus Chesnoiu.

 

Aplicatia va fi extinsa in perioada urmatoare cu module care vor contine cramele, podgoriile, dar si lista monumentelor nationale finantate de AFIR.

 

"Am pornit de la ideea ca noi, ca agentie, finantam pensiunile si agropensiunile si atunci daca am facut pentru produse certificate si un turist vrea sa mearga in judetul Olt, sa se cazeze in comuna Rotunda, la o pensiune pe care AFIR a finantat-o, sa vada si ce se intampla in jurul acelei pensiuni. Pe de o parte, sa aiba acces la toate pensiunile finantate de noi, pentru ca este o garantie in plus fiind infiintate cu bani europeni, si toate autorizatiile sunt la zi. Am zis sa dezvoltam zona de produse traditionale, zona de crame, vii, podgorii care pot fi vizitate si pe viitor ne gandim daca va exista feedback din partea beneficiarilor alte module. Chiar ne-am gandit sa introducem si lista de monumente nationale pe care le finantam: modernizarea si restaurarea asezamintelor culturale, biserici si scoli. Daca vor sa vada si aceste obiective sa aiba posibilitatea sa le viziteze", a explicat seful AFIR.

 

Aceste nu exclud posibilitatea de a fi incluse in aplicatie si targurile si expozitiile destinate producatorilor agricoli.

 

Potrivit datelor AFIR, Catalogul Produselor Alimentare Certificate (CPAC) este o aplicatie care faciliteaza accesul la informatiile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu privire la produsele agroalimentare inregistrate pe scheme nationale si europene de calitate.

 

Aplicatia face legatura directa dintre producatorii autentici de produse romanesti si consumatori.

 

CPAC cuprinde: lista cu toate produsele atestate, detalii produs (descriere, locatie, denumire, tip atestat, categorie produs), vizualizare pe harta GPS a tuturor producatorilor de produse alimentare atestate (Traditional, DOP, IGP, STG, Reteta Consacrata etc.), cu posibilitate de accesare si contact direct din aplicatie, vizualizare detalii despre producatori (telefon, adresa sediu social si punct lucru, lista atestate), cautare in lista de atestate a producatorilor dupa diverse criterii, filtrare produse intr-un anumit judet sau pe o anumita raza, in functie de tipul atestatului si categoria de produs, citire QR Code de pe orice eticheta pentru aflare detalii produs.



Poti fi interesat si de