Rusia vrea preturi maximale la alimentele de baza

Rusia vrea preturi maximale la alimentele de baza


Guvernul rus discuta posibilitatea introducerii unor preturi maximale la alimentele de baza, a declarat, marti, vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich, transmite Reuters.

carne 2Guvernul rus discuta posibilitatea introducerii unor preturi maximale la alimentele de baza, a declarat, marti, vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich, transmite Reuters.
Anul trecut, moneda ruseasca a pierdut 41% din valoare in raport cu dolarul american si 34% fata de moneda euro, din cauza sanctiunilor economice impuse Moscovei de statele occidentale, dar si pe fondul scaderii pretului la petrol, principala sursa de venituri pentru statul rus. Acestea, la care se adauga embargoul introdus de Rusia la produsele alimentare occidentale, au condus la o crestere a preturilor cu 11,4% in 2014. Potrivit prognozelor Ministerului rus al Economiei, inflatia nu va incetini nici in 2015, urmand sa ajunga la 12% la finele anului.

Conform agentiilor rusesti RIA Novosti si Interfax, Arkadi Dvorkovich ar fi declarat ca este posibil sa fie restrictionata posibilitatea majorarii preturilor de comercializare cu amanuntul la produsele de baza.
'Vom vedea cum sa introducem in mod eficient aceste restrictii in lege', a spus vicepremierul rus.
Dvorkovich a adaugat ca Guvernul de la Moscova ar putea conferi Serviciului federal antimonopol din Rusia (FAS) puteri sporite pentru implementarea actualelor reglementari de pe piata de retail.

Comentariile lui Arkadi Dvorkovich vin dupa o serie de inspectii in magazine efectuate de reprezentantii Procurorului General care au investigat majorarile nejustificate de preturi. Cu toate acestea, marile lanturi de magazine sustin ca majorarea preturilor la raft este in linie cu rata inflatiei.

La inceputul lunii august, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei, in contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse din carne si lapte, precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia.

Din cauza ca Rusia nu a reusit sa gaseasca inlocuitori la produsele importate din Europa, preturile la alimente au crescut cu peste 10%



Poti fi interesat si de