Romfish: Birocratia inutila sufoca acvacultura din Romania

Romfish: Birocratia inutila sufoca acvacultura din Romania


Fermierii din domeniul piscicol si al acvaculturii din Botosani, Bacau, Suceava, Neamt si Vaslui s-au aflat joi la Iasi pentru discuta despre pregatirea viitoarei perioade, 2021-2027, a Programului pentru Acvacultura si Pescuit, una dintre solicitarile acestora fiind "simplificarea birocratiei inutile".

Reprezentantii Romfish au evidentiat importanta adoptarii unui nou Plan National pentru Dezvoltarea Acvaculturii, care sa rezolve problemele indicate de Comisia Europeana in documentul Orientari strategice pentru dezvoltarea durabila a acvaculturii, aflat in procedura de revizuire.

 

"Trei dintre temele acestor orientari sunt stringente pentru Romania. Unul dintre acestea vizeaza asigurarea accesului la spatiu pentru acvacultura. Ma refer la concesionare, privatizare, acces la lacurile de acumulare si la Marea Neagra. Dorim simplificarea birocratiei inutile, care sufoca activitatea de acvacultura din partea Administratiei Nationale Apele Romane si Ministerul Mediului. Vrem o crestere a competitivitatii prin investitii care sa creasca productia destinata pietei interne. De asemenea, s-a discutat statutul discriminator la care este supusa acvacultura in raport cu alte ramuri agricole: lipsa sprijinului direct pe hectar si pe kilogramul de peste de consum destinat pietei, taxe mai mari pentru acvacultura fata de agricultura - taxa pe cladiri, cofinantari de 85% pentru agricultura, in timp ce pentru acvacultura sunt doar de 50%. O ultima, dar foarte importanta, problema este cea a fortei de munca specializata, unde inregistram un deficit major si care ar trebui rezolvata prin infiintarea unor clase in liceele agricole prin invatamantul dual", a declarat Catalin Platon, presedintele Asociatiei Romfish.

 

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Gheorghe Stefan a declarat ca a venit discute cu fermierii din domeniul piscicol si al acvaculturii pentru a afla problemele pe care acestia le au.

 

"Va spun ca nu sunt putine, pentru ca pescaria este un sistem deschis, un sistem in corelatie cu alte sisteme ale statului, sunt conditii si chiar restrictii de mediu pentru cei aflati in situl Natura 2000.

 

Pe de alta parte, am venit sa le prezentam noul Program Operational de Pescuit 2021-2027, care ca suma este aproximativ egal cu cel din 2014-2020", a afirmat Gheorghe Stefan.

 

Potrivit acestuia, una dintre marile probleme ale acvaculturii in apa dulce vizeaza restrangerile si constrangerile cu care se lupta fermierii piscicoli privind siturile Natura 2000.

 

"Din 2007 si pana acum am dat fermierilor plati compensatorii pentru pierderile, restrictiile si constrangerile din aceste ferme, insa exista o mare nedreptate in Romania. Din cele 750 de ferme din registrul unitatilor din acvacultura doar 100 sunt in situl Natura 2000, iar celebrii cormorani ai ministrului Daea nu se asaza acolo unde vad placuta pe care scrie sit Natura 2000. Ei se asaza unde gasesc pesti. Nu e cinstit, nu e corect, din punctul meu de vedere, ca o ferma situata la cinci kilometric sa nu primeasca nimic, in timp ce o ferma din situl Natura 2000 ia multi bani pe plati compensatorii. Cormoranii consuma de peste tot", a spus secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.



Poti fi interesat si de