Romanii sunt europenii cu cele mai mari probleme in a-si asigura o masa adecvata

Romanii sunt europenii cu cele mai mari probleme in a-si asigura o masa adecvata


Un european din zece (9,5% din populatia Uniunii Europene) nu isi permitea in 2023 o masa care sa contina carne, peste sau echivalentul vegetal o data la doua zile, in crestere cu 1,2 puncte procentuale fata de situatia din 2022, arata datele publicate de Eurostat.

In randul statelor membre, cel mai mare procent al persoanelor care nu isi permit o masa adecvata se inregistra in Romania (23,3% din populatia totala, in crestere de la un nivel de 22,1% in 2022), urmata de Bulgaria (19,9%), Slovacia (17,8%) si Ungaria (14,7%). La polul opus sunt Cipru si Portugalia, unde doar 1,3%, respectiv 2,3% din populatia totala nu isi permite o masa adecvata.

 

In randul persoanelor aflate in risc de saracie, ponderea celor din UE care nu isi permiteau o masa adecvata era de 22,3% in 2023, in crestere cu 2,6 puncte procentuale comparativ cu situatia din 2022.

 

Aceasta diferenta intre populatia totala si cea expusa riscului de saracie, in termeni de capacitate de a-si permite o masa adecvata, este vizibila si in randul statelor membre UE. Cea mai mare pondere a persoanelor in risc de saracie care nu isi permiteau o masa adecvata se inregistra in 2023 in Slovacia (45,7%), Ungaria (44,9%), Bulgaria (40,2%) si Romania (40%). In cazul Romaniei insa, ponderea a scazut de la 43% in 2022, pana la 40% in 2023.

 

Capacitatea de a-ti permite o masa adecvata face parte din Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila (SDG). Obiectivul de Dezvoltare Durabila numarul 2 vizeaza Eradicarea foametei si a tuturor formelor de malnutritie pana in 2030.



Poti fi interesat si de