Romanii consuma de cinci ori mai putin peste decat media din tarile Uniunii Europene

Romanii consuma de cinci ori mai putin peste decat media din tarile Uniunii Europene


Romanii consuma intre 4 si 4,5 kilograme de peste pe an, adica de cinci ori mai putin decat media inregistrata in tarile Uniunii Europene, iar importurile de peste reprezinta peste 80% din consum, a declarat, la Tulcea, Gheorghe Vacaru, consilier in cadrul Autoritatii de Management pentru Programul Operational de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii.

romanii-peste1Romanii consuma intre 4 si 4,5 kilograme de peste pe an, adica de cinci ori mai putin decat media inregistrata in tarile Uniunii Europene, iar importurile de peste reprezinta peste 80% din consum, a declarat, la Tulcea, Gheorghe Vacaru, consilier in cadrul Autoritatii de Management pentru Programul Operational de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii.


"Consumul de peste in Romania inainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor si pe an, insa, dupa 10 ani de la revolutie, consumul a scazut la doua kilograme pentru ca romanii au simtit o destindere fata de alte produse. Insa, in ultimii 3-4 ani, consumul de peste a variat intre 3, 4 chiar 4,5 kilograme pe locuitor si pe an, dar importurile reprezinta peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum", a precizat Gheorghe Vacaru.

Romania importa cel mai mult peste din Norvegia sau din tarile Americii de Sud, dar si din Grecia, Italia si, mai nou, din Turcia si Ungaria. Pe primul loc in preferintele romanilor a ramas in continuare macroul, urmat de crap, salau si somn, insa si somonul a inregistrat o crestere in ultimii ani. Gheorghe Vacaru afirma ca, in vestul Europei, crapul nu se prea consuma, "pentru ca are prea mute oase", insa atunci cand vin in Romania strainii mananca cu mare placere aceasta specie de peste.

In Uniunea Europeana, consumul mediu anual de peste este 20 de kilograme pe locuitor, dar si aici sunt variatii foarte mari, in functie de traditie. In Ungaria consumul este de 2-3 kilograme pe locuitor si pe an, in timp ce in Portugalia sau Spania ajunge si la 50 - 60 de kilograme. La nivel mondial, cei mai mari consumatori de peste sunt japonezii, cu peste 90 de kg pe locuitor si pe an.

Chiar daca romanii vor sa consume peste indigen, productia interna este departe de ceea ce se producea inainte de anii '90, cand in piscicultura romaneasca se obtineau in jur de 50.000 de tone de peste, considera consilierul din Ministerul Agriculturii.

"Anul trecut s-au produs un pic peste 10.000 de tone de peste in pescaria de apa dulce din Romania. S-a simtit si criza in piscicultura, insa usor-usor a inceput sa creasca si ma astept ca macar jumatate, daca nu toate proiectele finantate prin POP 2007-2013, sa aiba succes. Numai in aceste ferme se poate obtine un spor de productie de 30 - 40%. De altfel, una dintre tintele POP a fost de a creste productia de acvacultura cu 40%, raportat la anul de referinta 2005, cand productia era undeva la 8.000 de tone de peste", a subliniat Vacaru, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de