Romanii cheltuiesc cel mai putin pentru cina traditionala de Craciun

Romanii cheltuiesc cel mai putin pentru cina traditionala de Craciun


Gasca la cuptor din Germania este cea mai scumpa masa festiva, in timp ce sarmalele romanesti sunt cele mai ieftine, arata un studiu global referitor la tarile care cheltuiesc cel mai mult pentru masa de Craciun.

Astfel, familiile din Germania se pot confrunta in acest an cu una dintre cele mai scumpe mese de Craciun din lume, potrivit unui studiu realizat de reteaua sociala de investitii eToro in 12 tari de pe trei continente.

 

eToro a a constatat ca mancarea festiva tipic germana, care consta in friptura de gasca si garnituri, inclusiv sunca, mere si ceapa, va costa 66,70 de euro pentru a hrani o familie de patru persoane, doar 3 kg de piept de gasca costand aproape 57 de euro.

 

La celalalt capat al spectrului costurilor, mancarea traditionala romaneasca de Craciun, respectiv sarmalele cu mamaliga, impreuna cu toate garniturile obisnuite - inclusiv smantana si ardei iute - si cozonac facut in casa ar costa o familie de patru persoane 26 de euro.

 

Potrivit studiului citat, in timp ce familiile germane au cea mai scumpa cina de Craciun, cateva natiuni consumatoare de pasari au costuri la fel de ridicate.

 

"Familiile spaniole, de exemplu, vor plati anul acesta 60,90 de euro pentru a manca cina clasica de Craciun, care include curcan cu mere, stafide si ceapa", mai arata analiza.

 

Exceptie face Marea Britanie, unde costurile cu curcanul sunt semnificativ mai mici. Pentru a se bucura de o cina traditionala de Craciun britanica, cu curcan si garnituri clasice, familiile vor trebui sa plateasca 32,48 de euro.

 

"Familiile din intreaga lume resimt impactul preturilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflatia deja ridicata din acest an, iar studiul nostru global demonstreaza efectul pe care acest lucru il va avea asupra cinei de Craciun. Datele privind preturile arata, de asemenea, ca multe dintre presiunile inflationiste sunt locale, existand diferente mari de costuri intre tari, unele dintre ele fiind chiar invecinate. Un lucru cert este ca mancarurile traditionale din carne de pasare - fie ca este vorba de gasca sau curcan - cresc costul cinei de Craciun, preturile resimtind presiunea exercitata de recentele sacrificari de pasari din fermele din Europa cauzate de gripa aviara. S-ar putea ca acest lucru sa stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Craciun", a afirmat Ben Laidler, strategul pietelor globale la eToro.

 

Intr-un clasament care prezinta costul ingredientelor pentru masa de Craciun in 12 tari, in euro, Germania se afla pe primul loc cu Gasca si garnituri, la un pret de 66,70 euro, pe locul al doilea se situeaza Spania - Curcan si garnituri, la 60,90 euro, iar pe locul al treilea Italia cu Tortellini in supa cu 47,68 euro.

 

Urmeaza Olanda cu Rulada de porc la 45,12 euro, SUA (Curcan si garnituri) la 44,31 euro, Franta (Curcan si garnituri) - 41,06 euro, Australia (Gratar) - 34,80 euro, Danemarca (Friptura de porc) - 34,34 euro, Marea Britanie (Curcan si garnituri) - 32,48 euro, Polonia (Coltunasi cu varza murata si ciuperci cu bors) - 30,39 euro, Norvegia (Friptura de porc) - 26,80 euro si Romania (Sarmale cu mamaliga si cozonac) - 25,87 euro.

 

La nivel mondial, preturile la alimente au crescut puternic in acest an, ultima cifra a inflatiei alimentare din UE fiind de 17,2%, in timp ce cifra corespunzatoare pentru Regatul Unit este de 16%.

 

Datele au fost colectate intre 21 noiembrie 2022 si 24 noiembrie 2022.

 

Costurile se bazeaza pe o cina traditionala de Craciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lant de supermarketuri locale de top.

 

eToro este o platforma de investitii cu active multiple, fondata in anul 2007, cu misiunea de a face accesibile pietele globale pentru ca toti cei interesati sa poata tranzactiona si investi intr-un mod simplu si transparent. Comunitatea eToro este formata din peste 30 milioane de utilizatori inregistrati care isi impartasesc strategiile de investitii.

 Poti fi interesat si de