Romanii cheltuie mai mult de jumatate din venituri pe alimente si servicii

Romanii cheltuie mai mult de jumatate din venituri pe alimente si servicii


Mai mult de jumatate (56,5%) din cheltuielile efectuate anul trecut de populatia Romaniei au fost alocate pentru consum, respectiv alimente, bauturi, marfuri nealimentare sau plata unor servicii, in timp ce 31,5% din cheltuieli au reprezentat impozite si contributii catre stat, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Anul trecut, cheltuielile lunare totale pentru o gospodarie au fost, in medie, de 3.667 lei (1.407 lei pe persoana) si au reprezentat 86,2% din nivelul veniturilor totale.

 

"Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,5%)", precizeaza INS.

 

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, in anul 2018, in termeni nominali, 4.251 lei pe gospodarie si 1.631 lei pe persoana, cea mai importanta sursa de venit fiind salariile (67,2% din total venituri).

 

Veniturile banesti au fost, in medie, de 3.920 lei lunar pe gospodarie (1.504 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 331 lei lunar pe gospodarie (127 lei pe persoana).

 

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (67,2% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,7%), veniturile din agricultura (1,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,2%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%) precum si veniturile in natura (7,8%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,4%).

 

Potrivit sursei citate, mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura veniturilor si cheltuielilor.



Poti fi interesat si de