Romanii au consumat mai multa carne de pasare in 2018

Romanii au consumat mai multa carne de pasare in 2018


Productiile de lapte si de lana au crescut in 2018 comparativ cu anul precedent, iar productia de oua a scazut, in timp ce greutatea animalelor destinate sacrificarii pentru consum a fost mai mare la pasari, a scazut la bovine si la porcine si a ramas constanta la ovine si caprine, potrivit datelor Institutului National de Statistica date vineri publicitatii.

Astfel, in anul 2018 raportat la 2017, s-au constatat urmatoarele: greutatea animalelor si pasarilor destinate sacrificarii pentru consum a crescut cu 12,4% la pasari, a scazut cu 5,5% la porcine si cu 4,1% la bovine si a ramas constanta la ovine si caprine; productia totala de lapte a fost cu 0,2% mai mare; productia de lana a crescut cu 4,2%, iar productia de oua a scazut cu 4,7%.

 

In perioada analizata, in structura productiei de carne s-au inregistrat cresteri ale ponderii productiei de carne de pasare (+3,9 puncte procentuale) si scaderi ale ponderii productiei de carne de porcine (-3 pp), carne de bovine (-0,8 pp) si carne de ovine si caprine (-0,1 pp).

 

Productia de lapte de vaca (inclusiv pentru consumul viteilor) in anul 2018 a fost de 40,475 milioane de hectolitri, cu 90.000 de hectolitri (+0,2%) peste nivelul anului precedent. Cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+4,8%), Centru (+3,0%), Sud-Est (+0,7%) si Sud Muntenia (+0,6%), iar scaderi au fost in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (-28,5%), Nord-Vest (-3,1%), Nord-Est (-0,6%) si Vest (-0,4%).



Poti fi interesat si de