Romanii au cheltuit mai putin pe alimente anul trecut

Romanii au cheltuit mai putin pe alimente anul trecut


Cheltuielile pentru consumul alimentar au detinut, pe ansamblul gospodariilor, o pondere de 41,6% din totalul cheltuielilor de consum, anul trecut, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de 2014, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS).

romani alimenteCheltuielile pentru consumul alimentar au detinut, pe ansamblul gospodariilor, o pondere de 41,6% din totalul cheltuielilor de consum, anul trecut, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de 2014, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS).
In anul 2015, cheltuielile pentru consumul alimentar au detinut, pe ansamblul gospodariilor, o pondere de 41,6% din totalul cheltuielilor de consum, in scadere cu 1,8 puncte procentuale fata de anul 2014. In medie, pe ansamblul gospodariilor, ponderea cheltuielilor pentru marfuri nealimentare, in cheltuielile totale de consum, a fost de 31,5% (30,2% in anul 2014). Amplitudinea variatiei acestei ponderi pe categoriile de gospodarii analizate, in functie de statutul ocupational al capului gospodariei, a fost de 9,1 puncte procentuale, cea mai inalta pondere inregistrandu-se la gospodariile de salariati (32,9%), iar cea mai scazuta la cele de someri (23,8%). Cheltuielile pentru plata serviciilor detin, in medie pe ansamblul gospodariilor, o pondere de 26,9% in totalul cheltuielilor de consum, in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de anul 2014, informeaza INS.

Analiza dinamicii cheltuielilor totale de consum reale, medii lunare pe o gospodarie, evidentiaza o evolutie ascendenta (+4,6% pe ansamblul gospodariilor fata de anul precedent).

Dintre categoriile de gospodarii analizate, doar cele de someri au avut o evolutie descendenta (-9,5%). Analiza dinamicii pe principalele elemente a cheltuielilor de consum reale evidentiaza o evolutie pozitiva semnificativa pentru produsele nealimentare (+9,1%) si servicii (+6,6%) si doar o dinamica in usoara crestere pentru produsele alimentare (+0,3%). Astfel, atat cheltuielile pentru servicii, cat cheltuielile pentru produse nealimentare, au avut cea mai mare crestere la categoria de gospodarii agricultori (+20,2% respectiv de +9,6%), mentioneaza sursa citata.



Poti fi interesat si de