Romanii arunca anual 2,5 milioane de tone de alimente. Sfaturi pentru reducerea risipei de la Infocons
Vineri, 27 Septembrie 2024
Vineri, 27 Septembrie 2024
Ziua Internationala de Constientizare asupra Risipei Alimentare este sarbatorita in fiecare an in data de 29 septembrie, iar accentul din acest an este pus pe necesitatea urgenta de investitii financiare pentru a sprijini eforturile de reducere a pierderilor si risipei de alimente, de a atinge obiectivele climatice si de a avansa Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila. Tara noastra are ca scop reducerea risipei alimentare la jumatate, pana in 2030.
Cu ocazia editiei din 2024, InfoCons pune la dispozitia consumatorilor Aplicatia Europeana InfoCons, cu ajutorul careia consumatorii pot verifica daca produsele pe care le achizitioneaza sunt in conformitate cu standardele de siguranta. In sectiunea de Alerte a Aplicatiei, cetatenii au acces direct si transparent la alertele pentru produsele alimentare si nealimentare la nivelul Uniunii Europene, actualizate zilnic si insotite de detalii precum:
- Data la care a fost emisa alerta (de la cea mai recenta, la cea mai veche);
- Descriere explicita a produsului;
- Tarile vizate;
- Problema identificata cu produsul;
- Gradul de risc.
9 Sfaturi pentru reducerea risipei alimentare
Cumpara inteligent si in cantitati moderate!
- Evita sa faci cumparaturi pe stomacul gol;
- Gandeste-te bine inainte de a profita de ofertele „2 la pret de 1”.
Foloseste resturile alimentare creativ!
- Transforma painea veche in crutoane delicioase;
- Resturile de legume pot fi folosite pentru a face un concentrat de legume;
-Partile neutilizate ale pestelui pot fi perfecte pentru o supa concentrata.
Verifica ce ai acasa si planifica mesele corespunzator!
- Planifica-ti un meniu saptamanal si fa o lista de cumparaturi;
- Inainte de a face cumparaturi, verifica stocul din casa;
- 43% din alimentele risipite se arunca deoarece se strica
Alege fructe si legume care nu arata perfect!
-Multe legume si fructe sunt aruncate din cauza formei, dimensiunii sau culorii, desi sunt la fel de hranitoare si gustoase.
Planifica-ti portiile corect!
- Cerealele si alte alimente isi maresc volumul la preparare;
- Foloseste palma, pumnul sau causul mainii pentru a masura portiile de carne, peste sau legume.
Acorda atentie modului de pastrare si depozitare a alimentelor!
- Utilizeaza recipiente din sticla sau otel inoxidabil pentru pastrarea alimentelor;
- Evita sa depozitezi fructele si legumele in pungi de plastic etansate;
- Foloseste etichete pentru produsele din congelator.
Citeste etichetele si invata diferentele dintre „A se consuma de preferinta inainte de...” si „A se consuma pana la...”!
- 40% dintre europeni confunda termenii de valabilitate;
- „A se consuma pana la...” se aplica produselor perisabile, cum ar fi carnea, pestele si salatele gata preparate;
- „A se consuma de preferinta inainte de...” se refera la alimente congelate, uscate sau conservate.
Transforma resturile alimentare in compost!
- Aproximativ 40% din resturile alimentare din casa pot fi compostabile;
- Compostul facut acasa este ideal pentru plantele din balcon.
Imparte mancarea ramasa cu altii!
- Daca ai gatit prea mult, imparte mancarea in portii si congeleaza-le pentru a le consuma mai tarziu;
- Respect mancarii!
Astfel, numarul porcinelor sacrificate a fost, in perioada analizata, de 298.000 de capet...
'Din datele si din analizele pe care noi le le facem in momentul de fata, cu Investalim si cu par...
'In momentul de fata, in ordonanta din ordonanta se prevede ca nu pot importa carne de pui si oua...