Romania va solicita la Bruxelles deblocarea exportului de porci vii

Romania va solicita la Bruxelles deblocarea exportului de porci vii


Romania va solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii in spatiul comunitar prin trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producatorilor romani posibilitatea de a intra si pe alte piete din afara Uniunii Europene.

porci viiRomania va solicita luni, la Bruxelles, deblocarea exportului de porci vii in spatiul comunitar prin trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene, ceea ce va oferi producatorilor romani posibilitatea de a intra si pe alte piete din afara Uniunii Europene.


Acest subiect va fi "transat" de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, si presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, care se vor intalni cu comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vyentis Andriukaitis.

"Obiectul intalnirii cu comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara este pesta porcina clasica, pentru ca sper sa deblocam cat mai rapid exporturile de porci vii in Uniunea Europeana. Producatorii romani sunt nemultumiti pentru ca in prezent Romania se afla in anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite sa exporte porci vii nu doar in UE ci si in tari terte. Practic, orice restrictie ai la nivel european foloseste si altora ca sa te scoata de pe piata. Ei cumpara, dar la un pret mai mic.Tocmai de aceea vreau sa discut cu oficialul european sa vedem ce mai e de facut si sa-i dam drumul, pentru ca exista potential suficient pentru export", a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Potrivit acestuia, discutiile cu comisarul european vor viza si masurile luate de Romania in privinta unor boli care evolueaza in apropiere de granitele tarii, respectiv a pestei porcine africane si a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, precum si despre sistemului de ecarisare.

"Pe de alta parte, avem amenintarea cu pesta porcina africana si vreau sa transmit oficialilor europeni masurile pe care le-am luat pe situatia cu Ucraina si cu Moldova. De asemenea, vor mai fi discutii si pe ecarisare si pe dermatoza nodulara la bovine, unde vreau sa solicit sprijin tehnic si unde se poate si financiar", a precizat ministrul Agriculturii.

In context, presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a subliniat ca Autoritatea a solicitat saptamana trecuta in Comitetul Veterinar Permanent trecerea Romaniei pe anexa I a Deciziei europene, iar obiectivul asumat a fost ca in doua luni sa putem iesi cu porcii vii la export.

"Solicitarea de trecere pe anexa I am facut-o deja inca de saptamana trecuta in Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala si in principiu sunt de acord cu modificarea anexei in privinta Romaniei de a exporta porci vii in spatiul comunitar si nu numai. Obiectivul nostru pe care ni l-am asumat este ca in doua luni sa iesim la export, pentru ca am demonstrat Comisiei ca am facut si program de supraveghere si prelevare de probe. Ulterior, dupa ce vom obtine de la CE acest acord, Romania va notifica si la OIE, ceea ce permite ca dupa 70 de ani, Romania sa recastige dreptul de a face export si cu animale vii dar si cu carne", a declarat Radu Roatis.

In ceea ce priveste pesta porcina africana, seful ANSVSA a mentionat ca va exista o discutie cu comisarul european referitoare la intarirea supravegherii la granite, urmand sa propuna o trilaterala, peste doua saptamani, pentru a se verifica si din punct de vedere tehnic masurile luate de Ucraina si Moldova.

"Pe dermatoza nodulara avem deja un numar crescut de focare in Bulgaria, boala care s-a dus acum catre Serbia. Aici avem sansa noastra cu bariera naturala, cu Dunarea, dar oricum trebuie sa fim pregatiti. Vom face o simulare la nivel national in aceste sens si vrem sa invitam si reprezentanti din zona tehnica a Comisiei. De asemenea, vrem sa solicitam CE sa avem un stoc de vaccin, care sa fie pus la dispozitie in 48 de ore de la aparitia primului caz, daca se va intampla acest lucru. Practic, vrem sa fim pregatiti cu tot ceea ce trebuie. Totul este preventie", a spus Radu Roatis.

Crescatorii de porci din Romania sustin ca sectorul se afla intr-o situatie disperata, fara precedent, din cauza crizei generale a sectorului european al carnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa, numai in ultimul an pierderile fiind de peste 40 de milioane de euro.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Romania avea la finele anului 2015 aproximativ 4,92 milioane de porci, fiind pe locul noua in Uniunea Europeana. Inainte de 1989, in Romania erau crescuti aproape 15 milioane de porci.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.

In ceea ce priveste situatia evolutiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease), datele ANSVSA arata ca la finele lunii mai erau confirmate in Grecia 46 de focare, in Bulgaria 117 focare, in Macedonia 21 de focare si in Turcia 17 focare.

De asemenea, Rusia a notificat, in seara zilei de 30 mai, primul focar, la Krasnodar, in apropierea Marii Negre, iar originea bolii din aceasta tara ar putea fi Turcia.



Poti fi interesat si de