Romania solicita Comisiei Europene sa permita achizitia de animale de reproductie
Marti, 25 Iunie 2024
Marti, 25 Iunie 2024
Acesta participa luni, 24 iunie 2024, la Consiliul AgriFish de la Luxemburg.
"Conflictul din Ucraina si instabilitatea generala din regiune au produs o serie de efecte care au influentat negativ sectorul agroalimentar din UE. In acest sens, dezvoltarea sectorului zootehnic este esentiala pentru valorificarea cerealelor obtinute pe plan local si pentru a spori autosuficienta in productia de carne, lapte si alte produse de origine animala. Potrivit Eurostat, ne confruntam cu un trend descendent al efectivelor de animale, iar raportat la ultimul deceniu, efectivele tuturor speciilor de animale s-au diminuat, astfel ca bovinele au scazut cu un procent de 5% fata de 2013, populatia de porcine cu 6% ovinele cu 9% iar efectivele de caprine cu 15%. In ceea ce priveste situatia din Romania, conform statisticilor publicate de Eurostat, in 2023 erau inregistrate un numar de 3,2 milioane de suine, cu 128.000 capete mai putin decat in 2022. De asemenea, efectivul de bovine in anul 2023 a scazut cu 17.000 fata de anul precedent", a precizat Barbu.
In opinia sa, pentru a stopa trendul descendent al efectivelor, propunerea Romaniei la Consiliul AgriFish de la Luxemburg este de a permite achizitia de animale de reproductie.
"Animalele de reproductie reprezinta mijloace fixe, conform regulamentelor UE, care sunt bine definite, clasificate, cu obligativitatea mentinerii acestora in evidentele contabile pentru o perioada minima cuprinsa intre 5-7 ani. Scopul fundamental este utilizarea in mai multe cicluri de productie, putand fi asimilate investitiilor, asa cum este cazul materialului saditor in pomicultura", a adaugat ministrul Agriculturii.
Acest aspect poate conduce la extinderea orizontului de piata pentru reproducatorii cu genetica valoroasa din state membre cu traditie, ca exemplu Olanda si Franta pentru sectorul bovine (juninci de reproductie), Germania si Danemarca pentru suine (scrofite de reproductie), aducand plus valoare agentilor economici din aceste State Membre care s-au axat pe performanta in reproductie, sustine Florin Barbu.
In prezent, art. 73 al Regulamentului 2115/ 2023 nu permite achizitia de animale decat in situatii exceptionale, limitative si din acest considerent Romania sustine necesitatea revizuirii prevederilor regulamentului prin includerea posibilitatii achizitiei de animale de reproductie in situatii de criza determinate de instabilitatea din regiune ce conduce la distorsionarea competitiei interne a UE.
"Solicitarea privind achizitia de animale de reproductie a fost deprinsa din discutiile din timpul protestelor, fiind o propunere comuna a fermierilor romani, precum si a fermierilor din celelalte state ale Uniunii Europene. Perioada dificila prin care trec fermierii care au accesat fondurile europene pentru dezvoltarea fermelor zootehnice a condus la decapitalizarea acestora prin reducerea preturilor la cereale si neacoperirea costurilor de productie, fapt ce determina imposibilitatea popularii cu animale a investitiilor finalizate. Astfel, solicitam Comisiei sa analizeze si sa ia in calcul aspectele sesizate pentru inaintarea unei propuneri de modificare a regulamentului in sensul in care sa se permita eligibilitatea cheltuielilor privind achizitia de animale de reproductie in cadrul FEADR", a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, printre punctele importante de pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului AgriFish de la Luxemburg se afla aprobarea unui set de concluzii privind viitorul agriculturii in UE.
Presedintia belgiana va oferi informatii actualizate cu privire la cele patru dosare legislative in curs. Este vorba de propuneri de regulamente ce vizeaza materialul de reproducere a plantelor, materialul forestier de reproducere, necesitatea unui cadru de monitorizare a padurilor, precum si protectia animalelor in timpul transportului.
Tot in sesiune publica, Comisia isi va prezenta comunicarea referitoare la situatia actuala a pescuitului sustenabil in UE si la orientarile pentru stabilirea posibilitatilor de pescuit pentru 2025. Ministrii pescuitului vor avea ulterior ocazia de a-si exprima opiniile cu privire la acest subiect si de a-si evidentia prioritatile.
Romania va supune atentiei Comisiei chestiunea legata de eligibilitatea achizitiei de animale de reproductie in cadrul planurilor strategice PAC, avand in vedere trendul descendent al efectivelor de animale. In acest context, Romania considera achizitia de animale de reproductie esentiala, intrucat acest deficit se rasfrange si asupra sectorului vegetal, a carui rentabilitate scade in lipsa valorificarii pentru cresterea animalelor. Interdependenta dintre sectorul vegetal si cel zootehnic, mai ales in contextul geopolitic actual, impune corelarea capacitatii celor doua sectoare, iar in acest sens se solicita eligibilitatea cheltuielilor privind achizitia de animale din cadrul FEADR.
Totodata, Romania, alaturi de Bulgaria si Polonia va face apel pentru eliminarea sau majorarea plafonului individual al unei intreprinderi in productia agricola primara in Cadrul temporar de criza si tranzitie pentru ajutoarele de stat, aceasta modificare putand permite acordarea de sprijin tuturor producatorilor afectati de criza.
La punctul "Diverse" de pe ordinea de zi, printre alte subiecte, presedintia belgiana va informa public Consiliul cu privire la rezultatele simpozionului pe care l-a organizat cu privire la sistemele de etichetare nutritionala pe partea frontala a ambalajului.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...