Romania si alte sase tari, document comun privind viitorul PAC
Joi, 13 Decembrie 2018
Joi, 13 Decembrie 2018
Documentul a fost semnat din partea Romaniei de catre Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), si reprezentantii Asociatiilor si Camerelor Agricole din Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria si Bulgaria, documentul urmand sa fie transmis Comisiei Europene si comisarului pe agricultura Phil Hogan.
"In cadrul celei de-a 4-a reuniuni a Asociatiilor si Camerelor Agricole din Regiunea celor Trei Mari am avut dezbateri destul de consistente si am ajuns sa semnam un document comun pe care il vom inainta Comisiei Europene plus comisarului Phill Hogan. Subiectul cel mai aprins a fost plafonarea. Toti cei prezenti nu accepta aceasta solutie. Toti isi doresc marirea bugetului pe agricultura pentru ca, incepand din 2020, vom avea unele restrictii mult mai severe pe mediu si pentru a le putea indeplini ne trebuie bani, iar in situatia asta trebuie marit bugetul. De asemenea, ne dorim pastrarea patrimoniului fiecarei tari si gestionarea pamantului. La unison am spus ca pamantul nu este un capital ca oricare altul, ci un patrimoniu national si de aceea fiecare tara trebuie sa hotarasca cum pastreaza acest lucru", a declarat Laurentiu Baciu, la finalul evenimentului care a consemnat semnarea rezolutiei comune cu reprezentatii celor sase state din UE.
El a precizat ca uniformizarea subventiilor in toate statele UE este un alt deziderat important sustinut de semnatarii documentului.
"Toti fermierii europeni trebuie sa fie egali tinand cont de faptul ca trebuie sa indeplinim aceleasi conditii, avem aceleasi restrictii, stam pe aceasta piata, ne intalnim pe aceeasi piata si cand vorbim de sprijin, de subventii, tarile mai vechi din UE au sume de multe ori mai mari, chiar triple decat in Romania, un lucru care nu este corect si de aceea am cerut la unison si uniformizarea subventiilor, adica la drepturi egale indatoriri egale", a subliniat Baciu.
Seful LAPAR a propus ca o delegatie a agricultorilor cat mai consistenta din tarile semnatare acestui document si nu numai sa mearga la Bruxelles sa prezinte oficialilor europeni realitatile din tarile care au semnat acest document, astfel incat "toate actele normative care ies sa fie adaptate la realitatile noastre si sa poata satisface dorintele din tarile noastre".
In opinia acestuia, un raspuns din partea CE la aceasta rezolutie este asteptat dupa 1 ianuarie 2019.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...