Romania si China au semnat actul care deschide comertul cu produse din carne de porc

Romania si China au semnat actul care deschide comertul cu produse din carne de porc


Romania si China au semnat un Memorandum de Intelegere privind sanatatea animala si siguranta alimentelor, care va oferi fermierilor si producatorilor romani posibilitatea de a intra cu carne si produse din carne de porc, dar si cu bovine vii pe o piata de doua miliarde de locuitori, cu o cerere imensa de produse alimentare.

memorandumRomania si China au semnat un Memorandum de Intelegere privind sanatatea animala si siguranta alimentelor, care va oferi fermierilor si producatorilor romani posibilitatea de a intra cu carne si produse din carne de porc, dar si cu bovine vii pe o piata de doua miliarde de locuitori, cu o cerere imensa de produse alimentare.
"China este o tara cu o piata imensa si necesarul de produse alimentare este foarte mare. Am discutat cu presedintele ANSVSA despre exportul Romanei de carne de porc si de pasare, dar si de vaci pentru reproducere si am semnat Memorandumul de Intelegere pentru cooperarea in domeniul carantinei animalelor, plantelor si sigurantei alimentelor dintre China si Romania. Sunt convins ca, prin eforturile comune ale celor doua institutii veterinare, relatiile dintre Romania si China in ceea ce priveste schimburile comerciale in domeniul alimentelor se vor dezvolta in continuare", a declarat Xiang Yuzhang, inspector general in cadrul Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Populara Chineza.

Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu, acest memorandum va sta la baza dezvoltarii relatiilor comerciale pe carne de porc si pe produse de origine animala, dar va deschide si "noi fronturi de cooperare intre ANSVSA si Administratia Generala pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din China".
"Dupa cele doua vizite de audit din luna iulie ale colegilor din China am reusit sa demonstram ca serviciile sanitare veterinare din Romania si sistemul de laboratoare de stat, dar si legatura dintre ANSVSA si medicii veterinari concesionari care pun in aplicare Programul national strategic de supraveghere sanitara veterinara a sanatatii animalelor vin sa demonstreze ca sistemul sanitar-veterinar din Romania raspunde cerintelor partii chineze in ceea ce reprezinta asigurarea ca animalele care vor fi exportate din Romania, respectiv carnea care provine de la animalele din Romania si produsele de origine animala, indeplinesc toate conditiile de calitate si de sanatate cum cere partea chineza. Am ferma convingere ca Romania are foarte multe de oferit si se deschide oportunitatea de colaborare si pe alte zone. Este un lucru foarte important ca azi deschidem comertul cu China pe zona sanitar veterinara", a declarat presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu.

Pentru firmele romanesti din industria alimentara, dar si pentru crescatorii de animale, semnarea acestui memorandum reprezinta nu numai accesul pe o piata cu doua miliarde de locuitori, ci si o garantie pentru inceperea exporturilor catre alte tari terte, cum ar fi Vietnam, Hong Kong si Algeria. In prezent, Romania este prezenta in alte tari terte cu taurasi vii, respectiv in Israel, iar in China cu subproduse animale, precum capete si picioare de pasare, raturi si urechi de porc, produse consumate frecvent de chinezi. Potrivit datelor Agerpres, in perioada 22 - 31 iulie, in Romania au sosit doua delegatii ale AQSIQ, pentru o documentare cu privire la posibilitatile de export de bovine vii pentru reproductie si productie de lapte si pentru verificarea unor unitati de procesare a carnii de porc si a produselor din carne de porc, in vederea exportului acestor produse pe piata chineza.

Partea chineza s-a aratat interesata, pentru viitor, de inceperea unor negocieri privind importul din Romania de porci vii, carne de bovina, lapte si produse din lapte, subiecte care vor fi propuse pentru dezbatere in cadrul Comisiei Mixte Romano - Chineze, care vor avea loc in luna septembrie a acestui an. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, numarul total de porcine era la 1 decembrie 2012 de 5,23 milioane de capete, in scadere cu 2,4 procente fata de cele aproape 5,4 milioane de capete consemnate in perioada similara din 2011, in timp ce numarul total de bovine evidentia o crestere cu 1%. Efectivul matca (vaci pentru lapte, bivolite pentru reproductie si juninci pentru reproductie) a ramas aproape constant, respectiv la 1,26 milioane exemplare. Romania se afla intre primele zece tari ale Uniunii Europene (UE) la efectivele totale de bovine, cu peste doua milioane capete, dupa Franta, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda si Belgia, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.



Poti fi interesat si de