Romania ramane tara cea mai afectata de pesta porcina

Romania ramane tara cea mai afectata de pesta porcina


Numarul de focare de pesta porcina africana a inregistrat o "diminuare considerabila" in Uniunea Europeana in 2022, a anuntat Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), care a facut totusi un apel pentru "vigilenta", informeaza AFP.

Anul trecut, 374 de focare au fost descoperite in fermele de porci din UE, in scadere cu 79% comparativ cu 2021. "Scaderea a fost una deosebit de importanta in Romania, Polonia si Bulgaria", subliniaza EFSA intr-un raport.

 

In pofida acestui recul, Romania este tara cea mai afectata de pesta porcina, cu 327 de focare, adica 87% din numarul total din UE, precizeaza EFSA.

 

In ceea ce priveste populatia de mistreti, numarul de cazuri de pesta porcina raportate in UE a scazut cu 40% in 2022 comparativ cu 2021. "Este vorba de prima scadere a numarului de cazuri de pesta porcina africana la mistreti inregistrata de la debutul sau in 2014", a subliniat EFSA.

 

"Chiar daca ultimul nostru raport arata semne incurajatoare ca eforturile destinate opririi raspandirii virusului ar putea sa dea roade, imaginea la nivelul UE nu este in niciun caz una universal pozitiva si trebuie sa ramanem vigilenti", a declarat directorul executiv al EFSA, Bernhard Url.

 

In total, pesta porcina africana a fost identificata in fermele de porci din opt tari UE: Germania, Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia. De asemenea, situatia epidemiologica s-a deteriorat in 2022 in tarile vecine ale UE: Macedonia de Nord, Republica Moldova, Ucraina si Serbia, tara cea mai afectata tara non-UE, cu 107 din cele 159 de focare inregistrate in tarile vecine UE.

 

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Aflata in al patrulea an de desfasurare, campania #StopASF are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare in randul fermierilor, vanatorilor si medicilor veterinari din optsprezece tari europene, inclusiv Romania, cu privire la boala extrem de contagioasa si ii incurajeaza sa ia masuri pentru a opri raspandirea acesteia.

 

Campania #StopASF incurajeaza fermierii, medicii veterinari si vanatorii „sa detecteze, sa previna si sa raporteze” posibilele cazuri de ASF la porcii domestici si la cei salbatici (mistreti). Initiativa este demarata in parteneriat cu autoritatile nationale din optsprezece tari, iar in Romania este sprijinita de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

 

efsa2

 

Invata, implica-te, distribuie!

Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul web al campaniei ASF a EFSA, unde veti gasi fise informative, infografice, kit-ul de postari pentru retelele sociale si alte materiale.

 

In calitate de agentie a UE, EFSA face obiectul Regulamentului (UE) 2018/1725, care are valoare juridica egala cu Regulamentul general privind protectia datelor (UE) 2016/679 (GDPR) aplicabil in statele membre ale UE si care este aliniat cu regulile si principiile GDPR privind protectia datelor cu caracter personal.



Poti fi interesat si de