Romania primeste 34 milioane de euro pentru combaterea PPA
Duminica, 09 Decembrie 2018
Duminica, 09 Decembrie 2018
'Comisia Europeana a decis sa acorde Romaniei un grant in valoare de 34.278.750 euro pentru rambursarea costurilor de combatere a pestei porcine africane in Romania. Decizia CE (SANTE/EM/AH 2018/ASF/RO) privind contributia UE reprezinta rambursarea a 75% din costurile eligibile pe care Romania le-a angajat pentru masurile de urgenta in cazul pestei porcine africane, incepand cu 18 iunie 2018', a spus Petre Daea.
El mentionat ca valoarea costurilor eligibile estimate de CE pe care Romania le-a angajat in 2018 pentru masurile de urgenta, in urma datelor transmise de autoritatile romane, se ridica la 45,705 milioane de euro, iar grantul reprezinta 75% din aceste sume.
'Valoarea costurilor estimate de catre CE este de 45,705 milioane de euro, in urma datelor transmise de noi, iar 75% din aceasta suma o primim de la Uniunea Europeana. Banii vor veni in scurt timp si se vor da prin Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)', a mai spus seful MADR.
Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima data pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare, insa in acest an virsuul s-a extins iar in prezent evolueaza 294 de localitati din 18 judete.
Potrivit datelor ANSVSA, la 29 noiembrie 2018, in Romania erau active 1.124 focare, dintre care 16 in exploatatii comerciale, si 300 de cazuri la mistreti. Pana la acea data au fost eliminati 361.719 de porci.
Autoritatea veterinara a anuntat ca au fost despagubiti 7.953 de proprietari, valoarea totala a platilor depasind 205,65 milioane de lei.
De asemenea, tot pana la finele lunii noiembrie au fost stinse 6 focare in judetul Satu Mare si un focar, singurul de altfel, din judetul Dambovita, iar unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.
Cele mai multe focare sunt in continuare in judetele Tulcea - 570, dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar, la o exploatatie de tip A si 82 de cazuri la mistreti, in Ialomita - 125 de focare in gospodariile populatiei si 33 de cazuri la mistreti, in Braila - 117 focare, dintre care 9 focare la exploatatii comerciale si un doua cazuri la mistreti, in Calarasi - 100 de focare, unul la o exploatatie comerciala si 24 de cazuri la mistreti, iar in Constanta - 88 de focare in gospodariile populatiei si trei cazuri la mistreti.
Seful ANSVSA, Geronimo Branescu, declara ca interzicerea cresterii porcului in gospodariile populatiei pe o anumita perioada de timp, pentru limitarea extinderii pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, nu poate fi luata in calcul de autoritati, chiar daca este una dintre masurile tot mai des cerute de reprezentantii industriei agroalimentare autohtone, intrucat s-a dovedit a fi singura care a dat rezultate in alte tari europene unde a evoluat aceasta boala.
El a mai spus ca procentul cel mai semnificativ din totalul porcilor sacrificati il reprezinta porcii din exploatatii comerciale, nicidecum cei din gospodariile populatiei.
Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.
Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...