Romania poate exporta anual 4,5 milioane de ovine

Romania poate exporta anual 4,5 milioane de ovine


Romania ar putea exporta peste 4,5 milioane de ovine in tarile arabe, din care un milion de ovine vor fi preluate de Iordania, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la congresul Viitorul industriei carnii astazi, organizat pe 14 aprilie, in Bucuresti, de publicatia INDUSTRIA CARNII.RO.

ovine exportRomania ar putea exporta peste 4,5 milioane de ovine in tarile arabe, din care un milion de ovine vor fi preluate de Iordania, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la congresul Viitorul industriei carnii astazi, organizat pe 14 aprilie, in Bucuresti, de publicatia INDUSTRIA CARNII.RO.

Am vizitat recent un hub, intr-o zona din Iordania, unde vor fi pregatite milioane de ovine pentru export in tarile arabe din zona. Se estimeaza ca din Romania vor fi preluate un milion de ovine deoarece calitatatea acestora este foarte buna, fiind asimilata cu calitatea ovinelor din Iordania. In urma analizei efectuate reiese ca 4,5 milioane de ovine pot fi exportate anual din Romania, iar daca un milion pot pleca acum catre Iordania mai avem marja de export suficienta si pentru tarile arabe, a explicat Irimescu.

Seful MADR a precizat ca la jumatatea lunii mai va veni intr-o vizita oficiala in Romania omologul sau din Arabia Saudita, urmand sa fie analizate anumite aspecte legate de exportul de ovine in tarile arabe. Acesta considera ca sectorul ovin din Romania poate contribui cu peste 500 de milioane de euro la comertul de produse agroalimentare.

Consider ca sectorul ovin poate contribui cu jumatate de miliard de euro la exportul de produse agroalimentare romanesti. Intr-adevar anul trecut am iesit pe minus cu aproape 100 de milioane de euro, dupa ce in anii 2013 si 2014 am avut o balanta pozitiva pentru ca s-au exportat masiv cereale. Mi-as dori sa nu mai depindem de exportul de cereale si sa mergem pe produse cu valoare adaugata foarte mare. Una este sa exporti cereale cu 120-130 de euro pe tona si alta carne cu 1.500 - 3.000 de euro pe tona. Trebuie sa facem eforturi cat mai mari sa iesim pe pietele internationale, a precizat Irimescu.

In opinia acestuia, deschiderea exportului de ovine pe tarile arabe ar putea contribui la cresterea pretului de vanzare a ovinelor vii, care in prezent in zona Sibiului este de 7 lei pe kilogram in viu, insa pentru a exista un avantaj pentru producatorii romani pretul ar trebui sa ajunga la cel putin 10 de lei pe kilogram in viu.

In 2014, Romania era al cincilea producator de cereale si al treilea crescator de ovine din Uniunea Europeana. Populatia de ovine a UE era de 84,2 milioane animale, aproape identica cu cea de vite. Peste un sfert (27%) din ovinele din UE erau crescute in Marea Britanie, care numara 23 milioane ovine, urmata de Spania (18%) si Romania (11% cu 9,5 milioane ovine).



Poti fi interesat si de