Romania poate deveni in urmatorii patru ani cel mai important procesator din sud-estul Europei

Romania poate deveni in urmatorii patru ani cel mai important procesator din sud-estul Europei


Romania poate deveni in urmatorii patru ani cea importanta tara din sud-estul Europei la produse procesate, cu ajutorul programelor nationale si europene destinate procesarii, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la deschiderea targului dedicat 'Zilei Produselor Agroalimentare Romanesti'.

'Din datele si din analizele pe care noi le le facem in momentul de fata, cu Investalim si cu partea de procesare din Programul National Strategic, Romania in urmatorii patru ani, pentru ca implementarea acestor proiecte este in urmatorii patru ani, cred ca va deveni cea mai importanta tara de sud-estul Europei la produse procesate. Bineinteles, pe de o parte, o sa ne asiguram gradul de autosuficienta in tara, dar de ce nu, fermierii si procesatorii sa mearga si catre export, pentru ca ne dorim ca din punct de vedere economic fermierii se sa capitalizeze si sa mearga mai departe pentru dezvoltarea acestor sectoare', a precizat Barbu.

 

Intrebat ce se poate face pentru reducerea deficitului comercial cu produse agroalimentare, avand in vedere ca importurile de astfel de produse au crescut la aproape 9 miliarde de lei in primele opt luni, Barbu a explicat ca Guvernul Romaniei finanteaza deja o serie de programe pentru dezvoltarea procesarii in Romania, dar si a sectoarelor avicol si suin.

 

'Trebuie sa ne uitam foarte atent pe balanta comerciala, pe aceasta crestere. Guvernul Romaniei a luat decizia, deja se semneaza contracte pe un program foarte important in Romania, Investalim. Practic, semnam contracte de peste 900 de milioane de euro procesare in Romania. Complementar, venim pe Programul National Strategic, pe fonduri europene, cu aproape 700 de milioane de euro, la fel pe procesare in Romania. Mai mult de atat, Ministerul Agriculturii a deblocat inca de anul trecut, din 2023, partea de zootehnie, astfel incat avem in momentul de fata peste 56 de ferme. Pe partea de sector avicol, deja sunt finalizate peste 9 milioane de locuri in cresterea de pui. In sectorul de porc, 70% din investitii sunt finalizate, ceea ce arata ca in martie anul urmator deja sunt populate aceste ferme si vom produce peste 1,5 milioane de purcei.Venim complementar cu un nou program de reproductie, dar integrat si cu crestere, astfel incat sa mai scoatem 60 de ferme, undeva la 1.500 de scroafe pentru purcei, dar integrat si cu crestere 40.000 de porci grasi pe ferma. Toate aceste lucruri se vor vedea in timp', a subliniat seful de la Agricultura.

 

Acesta a transmis ca sustine in continuare 'pariul' pe care l-a facut de cand a preluat sefia Ministerului Agriculturii referitor la reducerea deficitului comercial pe carnea de porc si dezvoltarea sectorul suin din Romania.

 

'Asa cum am promis, in continuare sustin pariul meu cu Ministerul Agriculturii: carnea de porc si sectorul suin din Romania. Cred ca in urmatorii patru ani, cu aceste doua programe foarte importante pe care le-am finantat din bugetul statului, cu o cofinantare de peste 80%, sunt sigur ca decalajul din balanta comerciala in urmatorii patru ani se va regla la carnea de porc', a adaugat Florin Barbu.

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Caprirom Sud Muntenia, organizeaza in perioada 10-12 octombrie 2024, in curtea institutiei, un targ dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Romanesti, care se celebreaza incepand din anul 2017, in data de 10 octombrie. 



Poti fi interesat si de