Romania pierde din punct de vedere economic din cauza reticentei fermierilor

Romania pierde din punct de vedere economic din cauza reticentei fermierilor


Romania are de suferit mult din punct de vedere economic din cauza reticentei fermierilor de a intra in cooperative agricole, a declarat directorul executiv al Federatiei Pro Agro, Florentin Bercu, prezent la Bruxelles, la Forumul presedintiei Cogeca privind internationalizarea cooperativelor agroalimentare. "Romania are de suferit mult din punct de vedere economic din cauza reticentei fermierilor in a intra in cooperative agricole, intrucat majoritatea au impresia gresita ca cele actuale sunt la fel ca fostele CAP-uri. Diferenta este ca acele CAP-uri erau conduse de stat, iar cooperativele agricole actuale, infiintate dupa principiile autentice existente la nivel mondial, sunt conduse in mod democratic, prin hotararea majoritatii membrilor, fiecare membru avand un vot. Cooperativele agricole din Romania sunt inca intr-o faza incipienta a dezvoltarii, in comparatie cu cele europene, care functioneaza dupa aceleasi principii de zeci de ani. Reconstructia lor trebuie facuta dupa principii solide, cu rabdare si oameni capabili. Anul 2014 - anul international al fermelor de familie - ne ofera o posibilitate unica de a promova conceptul modern al cooperativei printre fermierii mici si mijlocii', a spus directorul executiv al Pro Agro.

ferRomania are de suferit mult din punct de vedere economic din cauza reticentei fermierilor de a intra in cooperative agricole, a declarat directorul executiv al Federatiei Pro Agro, Florentin Bercu, prezent la Bruxelles, la Forumul presedintiei Cogeca privind internationalizarea cooperativelor agroalimentare. "Romania are de suferit mult din punct de vedere economic din cauza reticentei fermierilor in a intra in cooperative agricole, intrucat majoritatea au impresia gresita ca cele actuale sunt la fel ca fostele CAP-uri. Diferenta este ca acele CAP-uri erau conduse de stat, iar cooperativele agricole actuale, infiintate dupa principiile autentice existente la nivel mondial, sunt conduse in mod democratic, prin hotararea majoritatii membrilor, fiecare membru avand un vot. Cooperativele agricole din Romania sunt inca intr-o faza incipienta a dezvoltarii, in comparatie cu cele europene, care functioneaza dupa aceleasi principii de zeci de ani. Reconstructia lor trebuie facuta dupa principii solide, cu rabdare si oameni capabili. Anul 2014 - anul international al fermelor de familie - ne ofera o posibilitate unica de a promova conceptul modern al cooperativei printre fermierii mici si mijlocii', a spus directorul executiv al Pro Agro.


Reprezentantii care au participat la forum au reliefat faptul ca aceste structuri agricole reprezinta unul dintre actorii esentiali pentru dezvoltarea rurala. Acestea asigura viabilitatea economica a zonelor rurale, inclusiv a celor defavorizate, creand si exploatand resursele rurale importante odata cu asigurarea unui numar semnificativ de locuri de munca. In plus, ele reprezinta principala sursa a locurilor de munca create direct sau indirect odata cu cresterea economica.

"Cooperativa noastra ofera membrilor valoare adaugata, costuri de productie mai mici in schimbul a 4% din cifra lor de afaceri, iar noi ne ocupam de maximizarea profitului prin tranzactionarea florilor. Din 2005, avem si membri din exterior, 25% din florile achizitionate de noi provin de la membrii din alte tari', a afirmat Bernard Oosterom, presedinte al cooperativei FloraHolland, care are o cifra de afaceri de 4,4 miliarde de euro si peste 4.000 de angajati. Vanzarile sale si reteaua de distributie cuprind 38 de piete de licitatii fizice si electronice/pe internet, la care isi realizeaza cumparaturile 2.450 de clienti profesionisti.

La randul sau, directorul general al cooperativei Agro Sevilla, Jose Manuel Rodriguez Bordallo, a subliniat ca agricultorii au anumite nevoi, iar cooperativele trebuie sa ii ajute sa vanda integrat produsele lor.
"Cooperativa ofera asistenta acolo unde este nevoie, vinde produsele, iar membrii respecta cerintele de productie si isi platesc taxa de membru. Cifra de afaceri este de 150 milioane de euro si avem 14% din exporturile de masline din lume. Exista control si trasabilitate de la productie la comercializare', a spus reprezentantul cooperativei spaniole.

Agro Sevilla este o cooperativa de gradul doi pentru masline de masa si cel mai mare operator mondial in domeniu. Aceasta proceseaza si exporta maslinele produse de cele 10 cooperative afiliate. Reprezinta peste 5.000 de agricultori, angajeaza peste 500 de lucratori, iar productia sa depaseste 78 milioane kg pe care o exporta in 75 de tari.

Federatia Nationala PRO AGRO, in calitate de membru al Copa-Cogeca, a participat in data de 27 noiembrie 2013 la Business Forumul presedintiei Cogeca privind internationalizarea cooperativelor agroalimentare, organizat la Bruxelles, in contextul in care actuala criza economica si cresterea cu aproape 70% a cererii de alimente la nivel mondial pana in anul 2050, vor fi punctul de plecare in dezvoltarea cooperativelor. Va fi necesara sustinerea fermierilor pentru a incasa mai mult, avand in vedere ca obtin doar o parte din pretul achitat de consumatori pentru produsele agroalimentare.
Cogeca este Confederatia Generala a Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana. Incepand cu data de 1 septembrie 2013, Federatia Nationala PRO AGRO este membru cu drepturi depline al Copa - Cogeca si Geopa. Aceasta reprezinta interesele producatorilor agricoli, sectorului de aprovizionare si comercializare din industria agroalimentara in proportie de 70%, iar Geopa este sindicatul investitorilor din agricultura.



Poti fi interesat si de